Skal du installere vandbåren varme? I denne guide fortæller vi dig præcist, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at installere vandbåren varme.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Installation af vandbåren varme kræver god faglig viden fra flere fagområder. Afhængigt af hvilken løsning man vælger, vil det have en stor effekt på projektets pris. Det vil være vanskeligt at installere vandbåren varme for under 100.000 kr., men det er muligt, hvis:
Det er også vigtigt at være opmærksom på, at omkostningerne til et nyt parketgulv, ikke er inkluderet i prisen. Dette skal oftest udføres på samme tid, medmindre man planlægger at installere vandbåren varme på samme tid, som man gennemfører en totalrenovering.
Man skelner generelt mellem tre forskellige typer varmesystemer:
Gulvvarme: Denne er den mest almindelige form for vandbåren varme. Gulvvarme giver en jævn og behagelig temperatur i huset. Man skal dog fjerne parketgulvet for at kunne installere rørene under.
Radiatorer: Ved at anvende radiatorer skal man ikke rive gulvet op. Det gør, at det er et populært system at installere, hvis man ønsker vandbåren varme i en bolig, hvor man ikke har behov for et nyt gulv. Dette system giver hurtigt varme i rummet, men er ikke så godt til at levere en jævn varme.
Ventilatorkonvektor: Dette er en kombination af radiatorer og ventilatorer. Mens radiatorerne sikrer, at varmen udledes effektivt i rummet, vil ventilatorerne brede varmen jævnt i rummet. Det er enkelt at installere ventilatorkonvektorer, og det kræver ikke meget renoveringsarbejde.
Man har forskellige slags varmekilder, som man kan bruge, når det kommer til vandbåren varme. Nedenfor kan du se nogle eksempler på disse varmekilder:
Der er flere faktorer, der har betydning for prisen. Omkostningerne i forbindelse med projektet vil variere, afhængigt af hvilke materialer du vælger, hvilken entreprenør du bruger samt størrelsen på boligen. Nedenfor kan du læse, hvad du kan gøre, for at gøre projektet blidere for din pengepung:
Planlæg alt omhyggeligt: Planlæg på forhånd, og undersøg de forskellige alternativer inden for varmekilder og varmesystemer.
Opsæt et budget: Ved på forhånd at have opsat et budget, vil du have et bedre overblik over projektets omkostninger. Det hjælper dig, så du kan holde omkostningerne nede. Husk også at have styr på finansieringen i god tid.
Indhent tilbud fra flere håndværkere: Det er en god idé at indhente tilbud fra flere håndværkere, og derefter sammenligne dem med hinanden. På den måde vil du finde en entreprenør, som tilbyder en konkurrencedygtig pris.
Valg af materialer: Forskellige materialer kan variere i pris og kvalitet. Når det kommer til installation af vandbåren varme, skal man først og fremmest kigge på parketgulvet (dette skal udskiftes, hvis man vil have lagt gulvvarme).
For at få et overblik over projektets samlede pris, bør du undersøge, hvad de forskellige dele af projektet koster. Vandbåren varme ligger generelt et sted mellem 1.000 - 1.500 kr. pr. kvm (inkluderer ikke nyt parketgulv eller at lægge nyt gulv). Herunder kan du se, hvad de forskellige dele i projektet normalt ligger på:
Installation af vandbåren varme i en bolig på 100 kvadratmeter:
Samlet pris: 100.000 kr. - 180.000 kr.
Pris pr. kvm: 1.000 kr. - 2.000 kr.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at dette eksempel er baseret på de mest enkle løsninger. Det vil være vanskeligt at gennemføre projektet for under 100.000 kr. Det er dog muligt, hvis man planlægger det omhyggeligt. Husk, at den type vandbåren varme og varmesystem, som man anvender, også vil have en betydning for prisen. I dette eksempel er der brugt en luft til vand-varmepumpe. Selv om det ofte er den mest prisvenlige løsning, kan det være vanskeligt at fordele varmen ud i boligen. Hvis man kun planlægger at installere vandbåren varme, uden nogen anden form for renovering, skal man påregne omkring 35.000 kr. - 130.000 kr. for et nyt gulv, inklusive gulvet og omkostninger i forbindelse med pålægningen (prisen varierer afhængigt af kvalitet og udseende).
Efter du har lagt projektet ud, bør du indhente tilbud fra tre forskellige entreprenører. Det vil give dig mulighed for at sammenligne tilbuddene og derefter ansætte den entreprenør, som er bedst egnet til dit projekt. Hvis man indhenter for mange tilbud, kan det hurtigt blive en uoverskuelige proces.
Hvis installation af vandbåren varme er en del af et større projekt, hvor man skal bruge en godkendelse af kommunen, kan det være en god idé at få dette afklaret med kommunen, før man starter tilbudsprocessen. En del tiltag kræver en ansvarlig ansøger, som oftest vil være en arkitekt.
Hvis du kun planlægger at installere vandbåren varme, er det ikke nødvendigt at søge kommunen om tilladelse.
Når du har fået dine tilbud, er det vigtigt at du bruger god tid på at sammenligne dem med hinanden. Først og fremmest skal du se om entreprenørerne har inkluderet de samme punkter i tilbuddet. Dette angiver, om de har samme opfattelse af projektet. Gennemse alle punkter og priser for de forskellige arbejdsopgaver. Hvis nogen af enkeltpunkterne varierer en del i prisen, kan årsagen være, at de har forskellige opfattelser af projektet, eller har forskellige løsninger. Det er vigtigt at undersøge dette omhyggeligt.
Se også på, hvilken type pristilbud entreprenørerne har givet. Har tilbuddet en fast pris, en overslagspris eller et uforpligtende pristilbud. Dette kan have en stor effekt på slutprisen. De fleste bygherrer foretrækker en fast pris. Det gør det nemlig lettere at planlægge finansieringen. Det er lettere for entreprenøren at give en fast pris, hvis man har forberedt sig ordentligt og dermed kan fremvise en grundig projektbeskrivelse. Bemærk, at man normalt påregner, at et pristilbud kan variere med 15 %, men dette er dog ikke fastsat ved lov.
Det er vigtigt, at man følger op på projektet. På den måde kan du sikre dig, at der arbejdes på projektet, og at arbejdet udføres forsvarligt. Dette vil øge chancen for, at resultatet stemmer overens med dine ønsker og behov.
Her er nogle tips til, hvad du bør gøre før, under og efter, at projektet er gennemført:
Opret en kontrolliste: Nedskriv alle materialer og produkter, som du ønsker at indkøbe til projektet.
Informer dine naboer: Hvis projektet vil påvirke dine naboer, kan det være en god ide at informere dem om projektets start- og slutdato.
Oprethold en regelmæssig kontakt med entreprenøren. Det er en god idé at følge en projektplan og have faste møder. En jævn og god kontakt med entreprenøren vil gøre det nemmere at komme med input til projektet. Få udført en slutvurdering: Når entreprenøren har informere dig om, at alle arbejdsopgaver er udført, er det vigtigt at gennemføre en slutvurdering. Gennemgå arbejdet med entreprenøren (og gerne en fagkyndig person, hvis der er tale om et større projekt).
Sørg for, at du modtager alle relevante dokumenter: Det er vigtigt at få en slutdokumentation på, at projektet er afsluttet. Her vil du finde de arbejdsopgaver der er udført, priser og hvilke håndværkere der blev brugt. Hvis der har været udført elektrisk arbejde, skal man også modtage en erklæring av dette. Hvis renovering af badeværelset har været en del af projektet, skal man også tilsendes dokumentation for KS, KVS, drift- og vedligehold.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg