Skal du bygge et lille hus? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at bygge et lille hus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Det er ikke nemt at få en foreløbig pris på, hvad det vil koste at bygge et nyt hus. Alle huse er forskellige, når det kommer til størrelse, standard og andre faktorer. Det er dog muligt at tage udgangspunkt i en gennemsnitspris for at få en idé, om hvad prisniveauet kan komme til at ligge på. Ifølge hjemmesiden Bygge.dk ligger gennemsnitsprisen pr. kvadratmeter på omkring 20.000 kr., når man skal bygge et lille hus. Der er dog store variationer. De mest prisvenlige huse ligger på omkring 15.000 kr. pr. kvadratmeter, mens de dyreste ligger på omkring 35.000 kr. pr. kvadratmeter. For at kunne bygge et lille hus til under 2 millioner kroner skal du sigte efter, at prisen ligger på omkring 15.000 kr. pr. kvadratmeter.
Derudover skal du spare penge alle steder, hvor det er muligt:
Hvis alle disse forudsætninger er opfyldt, vil det være muligt at bygge et lille hus til under 2 millioner kroner.
Når man taler om at bygge et hus, skelner vi gerne imellem et præfabrikeret hus - også kaldet modulhus - og et arkitekttegnet hus. Det er derfor en god idé at kende forskel på disse udtryk. Et præfabrikeret hus leveres i dele, som er færdigproduceret på en fabrik, og som derefter monteres på din grund. Præfabrikerede huse kommer oftest i et standarddesign, og der er få muligheder for at få dem tilpasset i henhold til dine ønsker. Et præfabrikeret hus kan dog bygges hurtigt, og kommer ofte til en rimelig pris.
Et arkitekttegnet hus er ikke masseproduceret, men tegnes af en arkitekt, som du ansætter til dit projekt. Ved at lade en arkitekt tegne dit hus, er der bedre mulighed, for at huset tilpasses ens egne individuelle ønsker og behov. Et arkitekttegnet hus er ikke nødvendigvis rigtig meget dyrere end et præfabrikeret hus, fordi størstedelen af udgifterne i forbindelse med et husbyggeri går til materialer og arbejdstimer, men vær opmærksom på, at udgifterne til arkitekten ikke er inkluderet i det viste priseksempel.
For at kunne holde prisen på under 2 millioner kroner skal du undersøge alle muligheder for at spare penge. Vær dog forsigtig, så du ikke går på kompromis med kvaliteten for at opnå en billigere pris. Du skal forhåbentlig bo og trives i mange år i det hus, du bygger, og hvis huset ikke har den nødvendige kvalitet, kan du hurtigt skulle i gang med reparationer, hvilket på lang sigt kan vise sig at være dyrt. Det kan derfor betale sig at finde en god kombination af kvalitet og pris.
Herunder finder du nogle gode råd til, hvordan du kan spare penge, når du bygger et lille hus:
Tilbud og kampagner: Materialer og produkter udgør en stor del af udgifterne i forbindelse med at man skal bygge et nyt hus. Ved at bruge god tid på at undersøge markedet, sammenligne priser, og købe når der er gode tilbud og kampagner, kan man hurtigt spare mange penge. Tjek kataloger, søg på internettet og besøg leverandørerne for at få en god oversigt over prisniveauet på de materialer og produkter, du er interesseret i.
Rabatter: Der findes flere måder at opnå gode rabatter på. Man får som regel rabat, når man indkøber materialer og produkter i store mængder. Det kan derfor betale sig at indkøbe så meget som muligt i ét stort indløb, i stedet for at indkøbe materialer og produkter af flere omgange. Det forudsætter dog, at du har forberedt dig grundigt, så du på forhånd nøjagtigt ved, hvad du skal bruge. Du kan også bede entreprenøren om at være ansvarlig for indkøb af materialer. Håndværkere har ofte adgang til gode rabatter, fordi de ofte handler ind. Derudover har de en god viden om de forskellige materialer og produkter, som du kan drage nytte af.
Standard: Du kan i stor udstrækning selv styre prisen ved at vælge standarden på det, du køber. Det er dog vigtigt, at du ikke vælger produkter, som ikke har den fornødne kvalitet, men at du leder efter en god kombination af pris og kvalitet.
Grundforhold: Hvis der ligger store sten under jorden, hvor der skal bygges, kan projektet blive endnu dyrere, end du havde beregnet. Ofte ved man ikke, hvad der gemmer sig i jorden, før man begynder at grave.
Få badeværelser og køkken: Bad og køkken er oftest de dyreste rum at bygge. Derfor bør du omhyggeligt gennemtænke, hvor meget du vil investere i de rum. Hvis du skal bygge et hus til under 2 millioner, bør du begrænse dig til 1 køkken og 1 eller 2 badeværelser.
Entreprenør: Entreprenørerne tager forskellige priser for at bygge et hus. Det kan ikke betale sig at tage de billigste, hvis de ikke har de nødvendige kompetencer. Hvad du kan gøre for at holde prisen nede på entreprenøren er at sørge for, at der er konkurrence om dit projekt under tilbudsprocessen. Sørg for at indhente flere tilbud, så du har flere valgmuligheder.
For at give dig et bedre overblik over udgifterne i forbindelse med at bygge et hus, har vi opsat et eksempel med et lille hus på 130 kvadratmeter. Bemærk, at alle disse priser er vejledende.
Du skal regne med:
Samlet pris: ca. 2.500.000 kr.
Denne oversigt kan hjælpe dig med at se fordelingen af omkostningerne, så du bedre kan vurdere, hvor det er muligt at spare penge. Vær dog opmærksom på, at de viste priser kan variere en del.
Når du begynder tilbudsprocessen, bør du forsøge at indhente mindst 3 tilbud fra forskellige entreprenører. De entreprenører, som er interesseret i projektet, vil komme ud for at vurdere det og derefter give en pris. Det er derfor vigtigt, at du på forhånd har lavet en grundig projektbeskrivelse, gerne sammen med en arkitekt eller en anden fagperson.
Ved at indhente mindst 3 tilbud sørger du for at få en konkurrencedygtig pris, som igen hjælper med at holde det samlede budget nede. Du kan også indhente flere tilbud, hvis du ikke er tilfreds med nogle af de tilbud, som du allerede har fået, men husk, at det koster både tid og penge for entreprenørerne at komme ud og kigge for at give en pris. Det skal man have respekt for. I nogle tilfælde kan man ende med et tilbud fra en entreprenør, som man allerede kender, og da kan det være nok med kun to tilbud.
Når du har modtaget dine tilbud, er tiden inde til at sammenligne dem og foretage dit valg. Det kan dog være betydeligt mere kompliceret, end mange tror. Det er ikke nok kun at kigge på den samlede pris. Tilbuddene skal omhyggeligt ses igennem, og alle punkter i dem skal sammenlignes i forhold til hinanden.
Her er nogle af de spørgsmål, du skal stille dig selv, når du sammenligner tilbud:
Er der stor forskel på priserne for de enkelte punkter i de forskellige tilbud? Det kan skyldes, at entreprenøren har forstået projektet forskelligt, og det er også muligt, at en eller flere har misforstået, hvad arbejdet indebærer. Hvis du bemærker sådanne forskelle, er det en god idé at kontakte entreprenøren for at sikre dig, at de har den rigtige opfattelse af dit projekt.
Har entreprenørerne inkluderet de samme punkter i tilbuddene? Hvad er specificeret, og hvad er defineret som tillæg?
Er der tale om en fast pris, et prisoverslag eller et uforpligtende estimat? Hvis entreprenøren bruger prisoverslag, skal du være klar over, at den endelige pris kan være op til 15 % højere.
Har entreprenøren taget visse forbehold i tilbuddet? Hvis noget er angivet som tillæg, hvad er timeprisen for tillægget?
Efter du omhyggeligt har sammenlignet tilbuddene, skal du vælge den entreprenør, du er mest tilfreds med. Husk, det er ikke kun prisen, der tæller, det er også vigtigt, at entreprenøren har den nødvendige kompetence, og at I har en god kommunikation.
At bygge et hus vil ofte medføre en del støj og larm. Det er derfor tilrådeligt at informere naboerne, før du starter projektet og fortæller dem, hvor længe du forventer, at arbejdet vil tage. Derudover er der meget, du skal huske at holde overblik over undervejs. For at hjælpe med dette, kan det være en god idé at lave en tjekliste, som du afkrydser, hver gang de forskellige dele er udført.
Når huset er færdigt, skal du udføre en slutvurdering sammen med entreprenøren og en uafhængig fagperson, for eksempel en takstmand. Her kan du kontrollere, at arbejdet er udført i henhold til kontrakten, og eventuelle fejl og mangler skal påpeges og omgående udbedres. Endelig skal du have tilsendt dokumentation, som beskriver det arbejde, der er udført, samt de materialer der er anvendt. For vådrum skal du have dokumentation for KS, KVS, drift- og vedligehold, og elektrikeren skal udlevere en erklæring, som bekræfter, at de elektriske installationer overholder alle gældende lovgivninger og bestemmelser.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg