Skal du udvide loftet? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at udvide loft.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
At udvide loftet involverer teknisk arbejde, som kræver meget kompetente fagfolk. Det kan være meget vanskeligt at udføre et sådan projekt for under 330.000 kr., medmindre følgende forudsætninger er på plads:
Hvis man følger disse punkter, samt en enkel projektudførelse og ingen ansøgning hos kommunen er påkrævet, er det muligt at få projektet til at ligge under et budget på 330.000 kr. Men man skal være opmærksom på, at det er vanskeligt, så det kræver en nøje gennemtænkt og omhyggelig planlægning. I hele processen skal der vælges billige løsninger og materialer.
Når man taler om en loftsudvidelse, er der generelt tale om tre forskellige projekttyper. Dette skyldes, at de har forskellige sværhedsgrader og regler, som man skal forholde sig til. Det betyder også, at de varierer i pris.
Man skelner generelt mellem:
Udvidelse af loft i et fritliggende parcelhus: Dette er den enkleste type, eftersom man ikke skal forholde sig til andre beboere. Hvilket arbejde der skal udføres, afhænger af loftets udgangspunkt.
Udvidelse af loftsareal i underliggende lejlighed: Hvis man bor i rækkehus, dobbelthus eller lignende, skal man på forhånd have afklaret ejerforholdene, og man skal normalt købe de andre beboere ud. Her skal man bygge en brandvæg mellem det nyindrettede loft og andre boligenheder.
Udvidelse af ny lejlighed på loftet i bygård eller flerfamiliehus: Hvis man skal bygge en ny lejlighed i loftet i en etageejendom eller i et flerfamiliehus, kræves der ofte store ændringer. Her er der krav om, at lejligheden indeholder alle hovedfunktioner, som kræves i en lejlighed (bad, soveværelse, køkken osv.), og det vil stille store krav til brandveje osv.
Selv om visse dele af projektet ikke kan ændres, da de er en del af dit udgangspunkt, er der nogle tiltag, sm du kan gøre, for at spare penge.
Her er nogle tips til, hvad du kan gøre for at gøre projektet mere prisvenligt:
Indhent tilbud fra flere entreprenører: Ved at indhente flere tilbud vil man øge chancen, for at man ansætter en dygtig entreprenør, til en konkurrencedygtig pris. Det kan du læse mere om senere i artiklen.
Valg af materialer: Det er ikke alle materialer, der behøver at koste en bondegård. Hvis du holder dig informeret om kampagner og tilbud fra forskellige byggemarkeder, kan du få materialer i en høj kvalitet, til en rimelig pris.
Planlæg projektet omhyggeligt: Det er vigtigt at vide på forhånd, hvad loftet skal bruges til. Hvis du er klar over udformning, udseende og de tekniske løsninger, vil selve projektet gå hurtigere. Det betyder, at man bruger mindre tid med fagpersoner, hvilket igen betyder, at man betaler mindre for deres tjenester.
Hav et fornuftigt forhold til omkostningerne ved alle dine valg: Opsæt et budget tidligt. Det gør det nemmere at undgå unødvendige omkostninger. Angiv et maksimalt beløb, og gem 10-15 % af dette beløb. På den måde kan du dække eventuelle uventede omkostninger undervejs, og du slipper for en dyr finansiering, som du ikke havde regnet med.
Hvor meget det koster at udvide loftet, afhænger af flere forskellige faktorer, som blandt andet størrelse, tekniske løsninger og rumfunktion. De forskellige projekttyper varierer også i pris. Det koster fx mere at bygge en ny lejlighed på loftet i et flerfamiliehus, end det gør at udvide loftet i et parcelhus. Ifølge hjemmesiden Bygge.dk ligger gennemsnitsprisen på en udvidelse af loftet, som skal inkorporeres i den underliggende bolig, på omkring 11.000 kr. pr. kvm. De fleste projekter ligger på mellem 7.000 kr. pr. kvm og 26.000 kr. pr. kvm.
Herunder kan du se typiske prispunkter pr. område, for et loft på 50 kvm.:
Tømrerarbejde (inkl. konstruktion, isolering og ny trappe): 120.000 kr. - 200.000 kr.
Indvendige vægge og loft: 60.000 kr. - 100.000 kr.
Gulv: 40.000 kr. - 70.000 kr.
Elektriker: 40.000 kr. - 60.000 kr.
Maling og overflader: 50.000 kr. - 90.000 kr.
Rigning og drift: 40.000 kr. - 60.000 kr.
Samlet pris: 350.000 kr. - 570.000 kr.
Pris pr. kvm: 7.000 kr. - 11.000 kr.
Ovenstående tal viser, hvad prisen normalt ligger på, når man udvider loftet. Her ligger den billigste pris på omkring 330.000 kr. Hvis ens mål er at få projektet under denne pris, kræver det en omhyggelig planlægning med fokus på alle detaljer.
For at sikre, at man ansætter en dygtig entreprenør til en god pris, anbefales det, at man indhenter tilbud fra tre forskellige entreprenører. På den måde kan man danne sig et billede af, hvad en konkurrencedygtig pris er, uden at involvere for mange personer i tilbudsprocessen.
Det er vigtigt at du er godt forberedt før selve tilbudsprocessen. Ansæt en arkitekt eller en anden fagperson, som kan udarbejde en grundig projektbeskrivelse. Hvis projektet kræver en ansøgning, kan det ofte betale sig at ansøge og få godkendelsen, før man starter processen med at finde en entreprenør.
Når du har fået dine tilbud, er det vigtigt, at du sammenligner dem med hinanden. Man bør være omhyggelig, så man sammenligner tilbuddene på samme grundlag.
Her er nogle af de spørgsmål, man bør stille sig selv, når man vurderer de forskellige tilbud:
Der er mange faktorer at tage hensyn til, når man skal vurdere pristilbuddene. Brug derfor god tid på at sammenligne de forskellige tilbud, og beregn en mulig pris på det samlede projekt.
Det er vigtigt, at man følger op på projektet undervejs. Det vil øge sandsynligheden for, at du får udvidet dit loft i henhold til dine planer og ønsker.
Undervejs i projektet anbefales det, at man:
Opretter en kontrolliste: Nedskriv alt, hvad du ønsker at købe til dit loft. Det gør processen mere overskuelig, uanset om det er dig eller entreprenøren, som er ansvarlig for indkøb af materialer.
Informér dine naboer: Det er en god idé at advare naboerne om den ekstra trafik og støj.
Hold en tæt kontakt med entreprenøren: Der er mange fordele ved at have en jævn og god dialog med entreprenøren. På den måde kan man bedre påvirke projektet, eftersom man har større viden om selve byggeprocessen. Opret gerne en tidsplan på forhånd og integrer faste møder i den.
Når projektet er angivet som færdig, er det vigtigt, at man udfører en slutvurdering sammen med entreprenøren og en ekstern fagperson. Grunden til det er, at man ønsker at sikre sig, at arbejdet er udført på en forsvarlig måde. Hvis man finder fejl under inspektionen, skal entreprenøren udbedre det. Normalt tilbageholder man en lille del af kontraktbeløbet (omkring 10 %), indtil projektet har fået sin endelige godkendelse.
Derefter skal man have tilsendt dokumentationen: Denne dokumentationen viser alle arbejdsopgaverne, der er udført, hvilke fagfolk der har arbejdet på projektet, og hvad de forskellige punkter har kostet, samt kontrakt og fakturaer. Det skal også medfølge dokumentation fra elektriker og andre fagfolk. Hvis du har udvidet loftet med et badeværelse eller vådrum, skal du også have dokumentation for KS, KVS, drift- og vedligehold.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg