Skal du totalrenovere dit hus? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at totalrenovere et hus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Det er mange, som ønsker at totalrenovere deres hus. Det kan være for at ændre på boligens æstetiske udtryk, opgradere til en højere standard eller for at øge værdien før et salg. Der er mange faktorer, som spiller ind på omkostningerne af et totalrenoveringsprojekt. I følge markedspladsen Bygge.dk, ligger gennemsnitsprisen for indvendig totalrenovering på 8.000 kr. per m2. Hvis man vælger enkle løsninger og moderat standard, kan man få en pris ned mod 2.500 kr. per m2. Forudsat at man har en bolig på under 150 kvadratmeter, er det altså i teorien muligt at totalrenovere et hus for under 650.000 kr. Endvidere skal projektet have en begrænset kompleksitet og man må holde alle materialer på et nøgternt niveau. Herunder er eksempler på forudsætninger, som skal være til stede, for at totalrenovere indvendigt for 2.500 kr. per kvadratmeter:
Hyr dygtige håndværkere: Det er vigtigt, at man hyrer dygtige og kompetente entreprenører til projektet. Det gør, at arbejdsopgaverne bliver gjort mere effektivt.
Indhent flere tilbud: Indhent tilbud fra tre forskellige aktører, når du skal i gang med udbudsprocessen, og stil disse tilbud op mod hinanden. På den måde kan du hyre en aktør, som tilbyder gode tjenester til en konkurrencedygtig pris. Det mest almindelige ved en totalrenovering er at bruge en entreprenør, som organiserer hele projektet.
Renovering af maks. et bad og et køkken: Bad og køkken er de dyreste rum i huset. Skal man kunne udføre en totalrenovering af 150 m2 for under 650.000, bør man holde sig til at renovere maks. et bad og et køkken.
Ingen ændringer i den bærende konstruktion: Ændring af bærende konstruktion er dyrt arbejde, hvilket gør, at prisen på projektet øges.
Begrænset ombygning af planløsning: For at holde sig inden for budgettet, bør man begrænse ombygning af den nuværende planløsning af huset.
Ikke behov for arkitekt eller ansøgning: Hvis man er nødt til at indsende ansøgning til kommunen og/eller hyre en arkitekt til projektet, vil dette øge prisen på projektet. Derfor er det vigtigt at holde sig inden for reglerne, som ikke medfører ansøgningspligt.
Det er let at fejltolke forskellige begreber for renoveringsprojektet. Der er en stor forskel på overfladerenovering, indvendig totalrenovering og udvendig totalrenovering.
Nedenfor vil du se betydningen af disse begreber:
Overfladerenovering: Overfladerenovering gælder som regel kun de synlige overflader i boligen. Det kan være maling, slibning af gulve og udskiftning af inventar. En overfladerenovering er mindre kompleks og koster ikke nær så meget som en totalrenovering.
Indvendig totalrenovering: Indvendig totalrenovering gælder blandt andet en totalrenovering af vådrum, installering af nyt køkken og opdatering af tekniske og elektriske installationer. Der er normalt at starte med nedrivning af eksisterende indervægge, gulve og lofter til bjælkelaget.
Udvendig totalrenovering: En udvendig totalrenovering omfatter blandt andet renovering af tag, facader og vinduer. Derudover er det normalt at efterisolere og drænere.
Der er altid flere tiltag, man kan gøre selv, for at spare penge, når man skal renovere. Det første, man skal gøre, før man hyrer fagfolk, er at have projektet godt planlagt på forhånd. Dette indebærer, at man blandt andet lægger en budgetplan, som indeholder en budgetramme (et maksbeløb, man ikke kan overskride). Man bør sigte efter at ligge omkring 10-20 % under denne grænse, før man starter, så man har lidt ekstra at tage af, hvis noget skulle opstå under projektet.
Når man udfører en indvendig totalrenovering, er det normalt, at bygherre må finde sig en midlertidig bolig. Skal man leje, er det godt at have dette på plads i god tid, før projektet starter. Dette gør, at man undgår unødvendige omkostninger.
Det vil også koste flere penge, hvis man planlægger specialtilpassede løsninger, for eksempel indbyggede møbler eller garderober. Derfor kan det bedre svare sig at vælge standardløsninger til huset, hvis man har et stramt budget.
Ønsker man at bygge nyt køkken eller bad (hvilket er meget almindeligt, når man udfører totalrenovering), bør man planlægge det ud fra, hvor rør og elektriske installationer befinder sig. Det er dyrt at ændre på placeringen af dem.
Man kan også påtage sig enkelte opgaver selv, afhængigt af hvor meget erfaring man har. Typiske opgaver, som en del vælger at foretage selv, er nedrivning, affaldshåndtering, maling og gulvlægning.
For at kunne få en forståelse af, hvor meget projektet vil ende op med at koste, er det vigtigt at få en idé om, hvor meget de forskellige arbejdsopgaver og materialer koster. Nedenfor har vi inkluderet nogle typiske fra-til-priser for forskellige dele af en indvendig totalrenovering:
Totalrenovering af hus på 140 m2:
1 bad: 120.000 - 230.000 kr.
Vaskerum: 30.000 - 100.000 kr.
Elektriker: 100.000- 160.000 kr.
Tilrigning, drift, nedrivning: 65.000 - 130.000 kr.
Rørføring: 45.000 - 100.000 kr.
Udskiftning af yderdøre: 13.000 - 30.000 kr.
Ændring i bærende konstruktion: 120.000 - 100.000 kr.
Snedker og maler: 200.000 - 400.000 kr.
Fliser: 13.000 - 30.000 kr.
Køkken: 65.000 - 200.000 kr.
Parket: 30.000 - 65.000 kr.
Totalpris for hele projektet: 700.000 - 1.600.000 kr.
Ca. pris per m2: 5.000 - 11.000 kr.
Bemærk, at det kun er ment som et eksempel, og at alle projekter er forskellige. Som man ser, er der store forskelle i priserne, og man behøver en projektbeskrivelse og besøg fra entreprenør for at forstå prisen på sit projekt.
Det anbefales, at man indhenter tilbud fra tre forskellige entreprenører, når man skal i gang med udbudsprocessen. Hvis man indhenter færre end tre tilbud, har man ikke et godt nok udgangspunkt til at vide, hvad der er korrekt pris for projektet.
Husk, at alle entreprenører er nødt til at komme på besøg og indhente priser fra underentreprenører. Dette koster meget tid og energi. Skulle man ikke være tilfreds med nogen af de tre tilbud, kan man også indhente flere priser i en fase 2.
Hvis man allerede har god erfaring med en entreprenør og planlægger at hyre denne til et projekt, anbefales det alligevel, at man indhenter tilbud fra mindst en anden entreprenør. Dette er for at sikre, at man får en konkurrencedygtig pris.
Grunden til, at man bør indhente tilbud fra tre forskellige entreprenører er, at man skal kunne sammenligne tilbuddene mod hinanden. Dette gør det nemmere at finde den entreprenør, som er bedst egnet til dit projekt. Når man skal sammenligne tilbuddene, er det vigtigt at stille sig selv følgende spørgsmål:
Er de samme poster inkluderet i tilbuddene?
Det er vigtigt at være opmærksom på, at entreprenørerne har inkluderet de samme poster. Dette gør det nemmere at opdage fejl, hvis noget skulle mangle. Man bør holde godt øje med, hvad der er specificeret i posterne, og hvad der er defineret som tillæg. Har en entreprenør udeladt et vigtigt element i tilbuddet, bør man kontakte vedkommende og finde ud af årsagen hertil.
Hvilke forbehold har entreprenørerne inkluderet i tilbuddene?
Man bør tjekke grundigt, hvad der er taget med som forbehold i tilbuddene. Jo flere forbehold, der er inkluderet, desto mere kan prisen risikere at stige. Et forbehold, som ofte er inkluderet, er ikke-synlige rådskader, som må udbedres.
Hvor meget af de forskellige poster er fast pris, prisoverslag eller uforpligtende estimat?
Det er vigtigt at se på, hvor meget de forskellige entreprenører har angivet som fast pris, prisoverslag eller uforpligtende estimat. De fleste foretrækker faste priser, eftersom det giver en god sikkerhed, for hvad slutsummen vil ende på. Prisen ved et prisoverslag kan maks. variere 15 % op eller ned fra den angivne pris.
Er der nogle af posterne, som har store forskelle i pris?
Hvis der er enkeltposter, som varierer meget i pris, er der som regel en årsag til dette. Det kan være, at de forskellige entreprenører har misforstået arbejdsopgaven eller har forskellige løsninger. Det må man finde ud af, før man går videre i processen.
For at få et vellykket resultat, er det vigtigt at være godt forberedt på projektet. Dette indebærer, at man er klar over sin rolle som bygherre både under og efter projektets gennemføring.
Nedenfor ser du tips til, hvad man bør gøre undervejs i projektet:
Vær på byggepladsen ofte og kommuniker jævnligt med entreprenøren: God kommunikation med entreprenøren og håndværkerne vil øge chancen for et godt resultat. Ved at besøge byggepladsen ofte er det lettere at skabe en god relation til håndværkerne, samtidig med at det gør det nemmere at formidle, hvad du ønsker. Derfor er det vigtigt at være fleksibel og tilgængelig for entreprenøren.
Følg fremgangsplanen: Det anbefales at lægge en fremgangsplan, før man sætter projektet i gang. Denne plan angiver, at håndværkerne starter og udfører visse arbejdsopgaver til et givet tidspunkt. Tjek op på undervejs, at dette bliver fulgt.
Hav en tjekliste på plads: Lav tjeklister over materialer og produkter, som du bestemmer dig for, baseret på tilbuddet du modtager fra entreprenøren. Hvordan skal køkkenet se ud? Hvilken farve vil du have i badet? Jo mere forberedt man er, desto mere effektivt vil projektet forløbe.
Når projektet er blevet meldt udført, er det vigtigt at følge disse retningslinjer:
Udfør slutkontrol: Tag en ekstern fagperson med, og udfør en slutkontrol, efter projektets gennemføring. Dette er for at sikre, at alt arbejde er blevet udført korrekt. Finder denne person nogle fejl, er det vigtigt at kontakte entreprenøren umiddelbart derefter, og få dem fikset.
Hold en del af kontraktbeløbet tilbage: Det er almindeligt at tilbageholde 10 % af totalbeløbet, til arbejdsopgaverne er blevet godkendt. Hold disse penge tilbage, til en slutrunde er udført og godkendt.
Modtag dokumentation: Det er vigtigt, at man får tilsendt dokumentation efter projektets gennemførsel. Dette er et bevis på arbejdsopgaver, som er blevet udført, fagfolk som har været involveret og prisen på de forskellige arbejdsdele.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg