Skal du totalrenovere? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at totalrenovere.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Prisen for en komplet renovering af hjemmet bestemmes af mange forskellige faktorer. Ifølge Byggsmart.dk er gennemsnitsprisen for en indvendig komplet renovering ca. 8.000 kr. pr. m2. Hvis du planlægger et projekt med en simpel standard og lav kompleksitet, kan prisen komme ned på 5.000 pr. m2. Med andre ord er størrelsen afgørende for, hvor langt du kommer for pengene. For et hjem på 140 kvm, skal det være muligt at renovere for mindre end 660.000 kr., men så skal der være en række forudsætninger opfyldt:
Hvis man kan krydse punkterne ovenfor af, er det mulig at totalrenovere en bolig for under 660.000 kr. Det kræver, at man har planlagt projektet nøje og er bevidst om alle omkostninger. Ønsker man derimod at udføre en indvendig og udvendig totalrenovering, ligger prisen i gennemsnit på ca. 15.000 kr. per m2, men kan komme ned mod 10.000 kr. per m2 ved enkelte projekter.
Det er ganske almindeligt at bruge begreberne totalrenovering, overfladerenovering og istandsættelse sådan lidt i flæng.
For at få et præcis tilbud på dit projekt, er det vigtigt at vide, hvad projektet skal omfatte. En overfladerenovering indebærer som regel en fornyelse af overfladerne, mens en totalrenovering indebærer mere komplekse forandringer og strukturelle indgreb. En totalrenovering inkluderer typisk ombygning af planløsningen og ændring af tekniske installationer. Istandsættelse er oftest mere rettet mod «fornyelse» eller «genopretning» og kan indebære både en totalrenovering og overfladerenovering.
I denne artikel er der mest fokus på indvendig totalrenovering, som indebærer blandt andet disse arbejdsopgaver:
For at gøre projektet lidt mere prisvenligt, er det vigtigt at bruge god tid på planlægning. Det første, man bør gøre, før man begynder at engagere fagfolk, er at lægge et budget. På denne måde ved man, hvor mange finansielle midler man har til rådighed. Det anbefales at sætte en budgetramme (et maksbeløb på hvad man må bruge) og sætte en buffer af på 10-20 % til uforudsete udgifter. På den måde har man lidt ekstra kapital, hvis der skulle opstå komplikationer undervejs i projektet.
Skal man udføre en totalrenovering af boligen, er man nødt til indstille sig på at finde et nyt sted at bo under byggeperioden. Hvis man er afhængig af at leje noget under projektet, er det godt at planlægge det så tidligt som muligt. Så vil man undgå unødvendige udgifter. Ved at begynde at søge på et tidligt tidspunkt øger man chancen for, at man finder et sted i nærheden af boligen.
For at gøre projektet lidt mere prisvenligt, anbefales det også at gå efter standardløsninger til boligen. Specialtilpassede løsninger (som indbyggede garderober eller indbyggede bænke) vil øge prisen. Et andet tiltag, man kan gøre for at holde priserne nede, er at begrænse ombygning af planløsningen.
Man kan også købe billigere byggevarer/produkter, for eksempel til bad, køkken og gulv, samt produkter som døre og armaturer.
Det er vigtigt at få et indblik i, hvor meget de forskellige dele af projektet ligger på prismæssigt. Nedenfor kan du se et eksempel på, hvad de forskellige dele kan komme op på, når man skal udføre en indvendig totalrenovering på 140 m2:
Pris fra entreprenør:
Et bad: 130.000 kr. - 200.000 kr.
Elektriker: 80.000 kr. - 165.000 kr.
Snedker og maler: 200.000 kr. - 400.000 kr.
VVS'er: 20.000 kr. - 50.000 kr.
Tilrigning, drift og nedrivning: 65.000 kr - 165.000 kr
Vaskerum: 30.000 kr. - 100.000 kr.
Ændring af bærende konstruktion: 25.000 kr. - 65.000 kr.
Udskiftning af yderdøre: 15.000 kr. - 25.000 kr.
Sum fra entreprenør: 570.000 kr. - 1.170.000 kr.
Bygherrens egne indkøb:
Køkken: 65.000 kr. - 200.000 kr.
Badeværelsesmøbler: 20.000 kr. - 65.000 kr.
Fliser: 20.000 kr. - 50.000 kr.
Parketgulv: 40.000 kr. - 65.000 kr.
Sum fra egne indkøb: 140.000 kr. - 365.000 kr.
Totaludgifter: 700.000 kr. - 1.530.000 kr.
Her ser man altså, at totalprisen kan ligge mellem 700.000 kr. - 1.530.000 kr. Det er vanskeligt at få en pris, som er betydeligt lavere end nævnt her. Prisen kan overstige den nævnte pris, alt efter hvad man ønsker at få gjort og hvilke materialer man køber ind. Ser man prisen per m2, varierer den mellem godt 5.000 kr./m2 og 11.000 kr./m2 i eksemplet ovenfor. I priseksemplet har vi ekskluderet arkitekttjenester eller anden projektering.
Når man skal gå i gang med udbudsprocessen, anbefales det, at man indhenter tilbud fra tre forskellige entreprenører.
Det er ikke anbefalelsesværdigt, at man indhenter mange flere tilbud end tre af gangen, eftersom det kan gøre sammenligningen uoverskuelig med for mange tilbud. Er man ikke tilfreds med nogen af de tre tilbud, man får, er det ikke noget problem at gå i gang med en runde to. Husk, at det er tidskrævende for både dig og entreprenørerne at gennemføre udbudsprocesser.
Når man skal engagere håndværkere til projektet, anbefales det, at man indsamler tilbud fra flere aktører. Dette gør, at bygherren kan vælge det tilbud, som er mest tilfredsstillende til det forestående projekt.
Når man sammenligner tilbuddene, er det vigtigt at se efter følgende:
De samme poster er inkluderet i tilbuddene:
Det er vigtigt at kontrollere, at entreprenørerne har inkluderet de samme poster i sine tilbud. Se på hvad, der er specificeret, og hvad de definerer som tillæg i prisen. Hvis en entreprenør ikke har inkluderet væsentlige poster i sit tilbud, bør man kontakte dem og forhøre sig angående dette.
Hvilke forbehold entreprenørerne har inkluderet i tilbuddet:
Det er vigtigt at se på, hvilken slags forbehold de forskellige entreprenører har inkluderet i tilbuddet. Forbehold kan gælde blandt andet vejrforhold, rådskader eller leveringstider. Bygherrer ønsker som regel færre forbehold, eftersom det vil give en mere konkret prisidé.
Se, om der er tilbudt fast pris, prisoverslag eller uforpligtende priside:
Det er godt at notere sig, hvor meget der er sat som fast pris, prisoverslag eller uforpligtende priside. Man vil helst have en fast pris på arbejdsopgaverne, eftersom det gør projektet nemmere at planlægge finansielt. Et prisoverslag kan variere 15 % op eller ned fra den angivne pris, men ikke med mere end 15 % ifølge betingelserne i AB Forbruger, §24 stk. 2. En uforpligtende prisidé er imidlertid netop det: uforpligtende.
Er der nogen enkeltposter, som varierer meget i pris?
Hvis man ser, at enkeltposter fra forskellige tilbud varierer meget i pris, er det smart at finde ud af årsagen hertil. Det kan være, fordi de forskellige entreprenører har forskellige forståelse af projektet, eller at de har inkluderet forskellige løsninger.
Det er vigtigt, at man er forberedt på, hvilke krav der stilles til dig som bygherre undervejs og efter projektets gennemføring.
Nedenfor vil du se eksempler på, hvad man bør gøre undervejs i projektet:
Opstil tjeklister: Opsæt en god og overskuelig liste over indkøb af byggematerialer/produkter, som du ønsker i boligen. Det er godt at få gennemført denne listen i god tid i forvejen, sådan at man har produkterne klar, før projektet er færdiggjort.
Besøg området ofte: Det anbefales, at man besøger byggeområdet ofte undervejs i projektet. På den måde skaber man en bedre relation til håndværkerne, og det er nemmere at opdage, om der er blevet gjort noget forkert. Jo hurtigere man finder ud af dette, desto lettere er det at rette op på.
Giv besked til naboer: Bor man i flerfamiliebolig eller i lejlighed, bør man give besked til sine naboer god tid i forvejen. Det forbereder dem på, at der vil komme støj. Giver man besked, mindsker man også risikoen for, at der kommer klager. Fortæl hvor lang tid, projektet vil tage.
Opsæt mødetidspunkter: Det er godt at opsætte faste mødetidspunkter med entreprenøren undervejs i projektet. Det gør det lettere for begge parter at afsætte tid til at diskutere og formidle information omkring projektet.
Når man er oplyst om, at projektet er udført, er det vigtigt at:
Udføre et sluttjek: En totalrenovering er et stort projekt, så det er vigtigt at forsikre sig om, at arbejdet er udført forsvarligt. Derfor kan man tage en ekstern fagperson med til at udføre en slutgennemgang af boligen for at godkende alle arbejdsopgaver, som er blevet udført.
Hold en del af kontraktbeløbet tilbage, til alt er godkendt: Det er normalt, at man tilbageholder godt 10 % af kontraktbeløbet til alle arbejdsopgaver er udført og godkendt. Hold det beløb tilbage, til den eksterne fagperson har godkendt hele projektet. Er der noget, som ikke er godkendt, er det vigtigt at få ændret på dette med det samme.
Få tilsendt slutdokumentation: Det er vigtigt at få tilsendt slutdokumentation, efter projektet er udført. Denne dokumentet vil redegøre for, hvilke fagfolk som er blevet anvendt, hvilket arbejde der er blevet udført og prisen på de forskellige arbejdsopgaver.
Få en ny værdivurdering af boligen: Når man har udført en totalrenovering, er det normalt, at boligværdien øges. Derfor kan det være godt at få en værdivurdering af boligen, efter projektet er udført. Det kan resultere i et højere lån og en bedre lånerente.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg