Skal du renovere et hus? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at renovere et hus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Der er mange gode grunde til at renovere, hvad enten det er for at gøre boligen mere pladseffektiv, for at forbedre det æstetiske udtryk eller for at opgradere den nuværende standard. En indvendig totalrenovering er et omfattende projekt, men det burde sådan set være muligt at renovere en bolig for under 1.300.000 kroner. Det kræver imidlertid visse forbehold. Man må også vælge enklere løsninger og gå efter mere prisvenlige byggematerialer/produkter. Ifølge gennemsnitsprisen fra udbudstjenesten Bygge.dk ligger et indvendigt totalrenoveringsprojekt på ca. 12.000 kr. per kvadratmeter, inklusiv alle fagfolk og materialer. Vælger man meget enkle løsninger og mere prisvenlige produkter, kan prisen sænkes til godt 7.000 kroner per kvadratmeter.
Ønsker du at renovere hele huset, men har et stramt budget, er det vigtigt at tage visse forholdsregler. Nedenfor ses faktorerne, som typisk er med til at gøre det muligt at komme ned på en pris på 2 millioner for en indvendig renovering af et hus på 250 kvadratmeter:
Find entreprenører, som tilbyder konkurrencedygtige priser: Det er vigtigt, at man finder kompetente fagfolk, som tilbyder en god pris. Det gør, at projektet bliver gennemført mere effektivt, samtidig med at man ikke betaler for meget.
Indhent tilbud fra flere entreprenører: Det anbefales, at man indhenter tilbud fra tre forskellige entreprenører, når man går i gang med udbudsprocessen. Dette øger chancen for, at du engagerer en entreprenør, som passer godt til dit projekt.
Hold dig til indvendige justeringer: Hvis man skal holde sig under 1.300.000 kroner, har man ikke råd til også at udføre en udvendig totalrenovering. Man må dermed undlade at istandsætte facaden eller efterisolere eller drænere.
Bad og køkken: Badeværelser og køkkener er de dyreste rum at renovere, så vær særligt omkostningsbevidst her.
Undlad at ændre på den bærende konstruktion: Skal man ændre på den bærende konstruktion på huset, vil dette gøre projektet meget dyrere.
Billigt parket/køkken/bad: For at holde sig inden for budgettet er det afhængigt af, at man vælger billige materialer til huset. Vælger man eksklusive materialer, vil projektet koste langt mere.
Begræns ombygning af planløsningen: Man bør foretage færrest mulige ændringer i planløsningen af huset for at holde sig inden for et budget på 1.300.000 kroner. Skal man udføre mange ændringer, vil dette blive dyrt.
Ikke behov for projektering eller ansøgning: Det vil koste mere, hvis der er behov for projektering. Det samme gælder, hvis man er nødt til at hyre en arkitekt eller skal have tilladelse fra kommunen til at gennemføre projektet.
Adgang for håndværkerne: Adgang til huset, parkeringsmuligheder og parkeringsudgifter vil spille en rolle for projektets omkostninger. Hvis materialerne skal fragtes mange etager op, kan det også blive dyrere.
Der er mange begreber, som kan være vanskelige at skelne mellem, når man taler om renovering. Man skelner ofte mellem begreberne overfladerenovering, indvendig totalrenovering og udvendig totalrenovering. Disse er meget forskellige i udførelse og pris. Overfladerenovering gælder som regel det æstetiske og omfatter arbejde på den synlige overflade af boligen. Dette er et meget mindre komplekst arbejde end en totalrenovering, og vil derfor også være billigere. Nedenfor vil du se, hvad de forskellige begreber indebærer.
En overfladerenovering indebærer typisk:
En indvendig totalrenovering indebærer som regel:
En udvendig totalrenovering indebærer normalt:
Mange overvejer, hvordan de kan holde omkostningerne nede på projektet. Det er først og fremmest størrelsen på huset og kompleksiteten af løsningerne, som bestemmer prisen. Ønsker man at implementere specialdesignede løsninger eller pladsbyggede elementer, er det dyrere, end hvis man køber færdige løsninger fx fra IKEA.
Materialevalg vil også påvirke prisen. Køkken, badeværelsesindretning, gulv, maling osv. varierer meget i pris. Derfor er det smart at researche godt omkring, hvilke kvaliteter du ønsker. Man kan spare meget ved at sammenligne priser online og ved at holde øje med kampagner og tilbud. Husk, at man godt kan købe prisvenlige produkter af høj kvalitet. Har man opbevaringsmuligheder, kan det betale sig at købe materialer/produkter tidligt i processen, hvis man finder et godt tilbud.
Man har også flere muligheder, når man skal vælge tekniske løsninger for projektet. Skal man bygge ventilationsanlæg, elektrisk anlæg eller andet opvarmningssystem, er det dyrt at få udført. I så fald er det smart at vide, hvad der allerede eksisterer og derefter tage en vurdering af, hvad der er nødvendigt at udskifte.
De dyreste rum at renovere er køkkenet, badet og andre vådrum. Særligt dyrt er det at skifte rør og armaturer. Selv om det er dyrt at udføre, kan det som regel svare sig i længden, hvis det eksisterende system er mere end 15-20 år gammelt.
Valget af entreprenør vil også påvirke omkostningerne. Man kan spare mange penge på at hyre effektive entreprenører, som tilbyder gode priser. Derfor anbefales det at foretage et grundigt baggrundstjek på forhånd, indhente tilbud fra flere entreprenører og sammenligne tilbuddene med hinanden.
Prisen for at renovere varierer fra projekt til projekt. Elektriker- og snedkerarbejde kan fx blive billigere, hvis der er færre ændringer, som må foretages. Nedenfor kan du se et eksempel på omkostningerne ved indvendig renovering af et parcelhus på 200 m2, herunder installering af køkken og noget ombygning:
Pris fra entreprenør:
Sum fra entreprenør: 1.130.000 - 2.000.000 kr.
Indkøb fra bygherren:
Sum af egne indkøb: 130.000 - 360.000 kr.
Totalsum: 1.260.000 - 2.310.000 kr.
I det her eksempel nærmer man sig en totalrenovering på 1.300.000 kroner, hvis man vælger de allermest prisvenlige løsninger hele vejen igennem. Husk, at dette er et eksempel på et mindre kompliceret renoveringsprojekt. Ønsker du at udføre udvendig renovering eller større ændringer i planløsningen, vil prisen på projektet stige.
En tommelfingerregel er, at man bør indhente tilbud fra tre forskellige entreprenører under udbudsprocessen. Dette er for at få en god forståelse for, hvad der er den rigtige pris på projektet.
Hvis man har kendskab til en entreprenør fra tidligere arbejde, er det intet problem at hyre vedkommende igen. Det anbefales alligevel, at man får tilbud fra andre. Her kan det være tilstrækkeligt med to andre tilbud. Det er for at være sikker på, at man engagerer den mest kompetente entreprenør til projektet.
Når man har indhentet tilbud fra flere entreprenører, er det vigtigt, at man bruger god tid på at sammenligne tilbuddene med hinanden. Man bør være grundig med at sammenligne, så man vurderer dem på samme grundlag.
Det første, man bør se efter, er om de samme poster er inkluderet i tilbuddene. Husk, at prisen kan variere meget ud fra, hvad der er specificeret som fast pris og hvad, der er defineret som tillæg. Om posterne er sat som fast pris, prisoverslag eller uforpligtende pristilbud vil også have en betydning for omkostningerne. De fleste foretrækker fast pris, eftersom dette er nemmere at planlægge, da man ved konkret, hvad omkostningerne er. Et prisoverslag kan variere +/- 15 % fra prisen, som er opgivet i følge loven.
Hvis enkeltposter varierer meget i pris, er det vigtigt at få en forklaring herpå. Det kan skyldes, at entreprenørerne har forskellig forståelse af projektet eller har forskellige løsninger på udførelsen.
Hvis man ønsker et godt resultat, er det smart at følge op på projektet undervejs og efter byggeprocessen.
Undervejs i projektet anbefales det at:
Når entreprenøren har meldt, at projektet er færdigt, er det vigtigt at gå en slutrunde med en ekstern, uvildig fagperson. Da går man gennem alle arbejdsopgaverne, som er blevet udført og ser, at alt er godt gennemført. Det er almindeligt, at man tilbageholder 10 % af kontraktbeløbet, til slutrunden er udført.
Det er også vigtigt at få tilsendt dokumentation til sidst. Dette er et bevis for alt, som er blevet udført, fagfolk som har vært involveret og prisen på de forskellige dele. Alt af fakturaer og tekniske løsninger som er udført, skal være inkluderet i denne dokumentation.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg