Skal du renovere? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om renovering.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
I gennemsnit koster en renovering omkring 8.000 kroner per kvadratmeter. Det betyder, at renovering af en bolig på 100 kvadratmeter normalt vil koste mere end 500.000 kroner, men prisen på renoveringsprojekter varierer i høj grad. Hvis forholdene er rigtige, kan boligen renoveres for helt ned til 5.000 kr. per kvadratmeter, mens det i den anden ende kan koste helt op mod 13.000 kroner per kvadratmeter. Hvis du skal renovere 100 kvadratmeter for under 500.000 kroner, må du gøre dit ypperste for at holde omkostningerne nede gennem hele projektet.
En sådan pris forudsætter:
Når det gælder adgang, bør du være opmærksom på, at det kan blive dyrere, hvis du bor i centrum på grund af udgifter til parkering og lignende. Samtidig kan det koste mere, hvis du bor højt oppe, og materialer skal fragtes over flere etager.
Nogle renoveringsprojekter er mere omfattende end andre. Nogle gange bruger man begrebet totalrenovering, mens man andre gange taler om overfladerenovering. Når vi taler om pris, er det imidlertid vigtigt at skelne mellem disse. En overfladerenovering er ofte mindre kompliceret og indebærer mindre ændringer som maling og udskiftning af møbler i køkken og bad. En totalrenovering er mere omfattende og inkluderer som regel nedrivning af vægge og gulv, installering af nyt elektrisk system og nye rør samt helt nyt køkken og bad. Priserne, som nævnes i denne artikel, gælder totalrenovering.
Hvis du skal renovere 100 kvadratmeter til under 500.000 kroner, er det strengt nødvendigt at tænke omkostninger i alt, hvad du foretager dig og skære omkostninger fra, hvor det er muligt. Nogle udgifter har du meget lidt kontrol over, og der er kun lidt, du kan gøre for at holde de omkostninger nede. Det kan fx være elektriske installationer og rørføring. Alligevel er det muligt at skære omkostningerne ned på mange områder.
Blandt andet er det muligt at spare penge, når man skal købe materialer, produkter, møbler og lignende. For at undgå at investere for mange penge i produkter til overpris, er det smart at danne sig et overblik over markedet for at få et indtryk af prisniveauet for det, du har behov for. Fx kan du besøge forskellige leverandører, tjekke kataloger eller søge efter specifikke produkter på internettet. Er du heldig, støder du endda på gode tilbud eller kampagner, som du kan benytte dig af.
Så vidt det er muligt, bør du desuden sørge for at købe så meget ind som muligt i ét indkøb. På den måde er der bedre muligheder for at få gunstige rabatter. Et andet alternativ er at overlade indkøb af produkter og materialer til entreprenører, fordi fagfolk som regel har adgang til bedre rabatter end andre. Det er imidlertid ikke kun prisen, der er vigtig. Det, du køber ind, bør være af tilstrækkeligt høj kvalitet. Her vil håndværkerens ekspertise komme dig til gode.
Det er ikke bare produkter og materialer, som koster penge. En væsentlig del af omkostningerne går til arbejdskraft, og man må derfor også se på mulighederne for at holde disse omkostninger nede. Forskellige entreprenører tager forskellige timepris for arbejdet, de udfører, og du bør derfor indhente flere tilbud, så du kan sammenligne og vælge det bedste alternativ. Vær imidlertid opmærksom på, at det billigste alternativ ikke nødvendigvis er det bedste. En håndværker med bred kompetence og erfaring inden for renovering vil som regel kunne fuldføre projektet på meget kortere tid. Desuden ønsker du ikke at hyre en entreprenør, som ikke har den nødvendige ekspertise, da dette kan medføre dyre fejl.
En anden måde at spare penge på er ved at overveje at lægge renoveringen om vinteren. Om foråret og sommeren har håndværkere som regel mange projekter, de arbejder med, hvilket fører til at færre er ledige, og der er mindre konkurrence på markedet. I vintermånederne er situationen den modsatte, og chancerne er større for at finde en dygtig entreprenør til en god pris.
For at give dig et bedre overblik over omkostningerne, som indgår i et renoveringsprojekt, har vi sammensat et eksempel på en renovering af en lejlighed på 100 kvadratmeter herunder:
Tilrigning, drift, nedrivning: 35.000 kr.
Total: 550.000 kr.
Vær opmærksom på, at dette prisoverslag kun er et eksempel. Prisen vil kunne variere i høj grad mellem forskellige projekter. For eksempel kan det koste mere end 130.000 kroner at renovere et bad, hvis badet er stort og skal udstyres med boblebad og dyre fliser. Det samme gælder alle de andre poster i tilbuddet. Priserne i tilbuddet inkluderer imidlertid alt af materialer, produkter og arbejdskraft.
Når du er færdig med forberedelserne, er tiden inde til at sætte projektet i udbud. Entreprenører, som er interesseret i at renovere din bolig, vil da komme på besøg og vurdere projektet, før de så sender dig et tilbud. Allerhelst bør du indhente tilbud fra mindst 3 forskellige entreprenører. Ved at indhente flere end ét tilbud sørger du for, at der er konkurrence om at få jobbet. Det vil bidrage til at presse prisen ned. Du kan også indhente flere end 3 tilbud, hvis du ikke er tilfreds med nogen af tilbuddene, du har modtaget, men 3 tilbud er et fornuftigt udgangspunkt.
Husk også, at prisen ikke er alt. Det er mindst lige så vigtigt, at entreprenøren har den rette kompetence og tilstrækkeligt med erfaring med renovering. Desuden er det vigtigt, at du kommunikerer godt med entreprenøren, fordi god kommunikation bidrager til, at man undgår misforståelser, og det er nøglen til at vellykket projekt. For at sikre dig, at du træffer det rette valg, bør du bede entreprenøren om referencer fra tidligere arbejde med lignende renoveringsprojekter. Derefter kan du tage kontakt til tidligere kunder og få råd fra folk, som har førstehåndserfaring med den aktuelle entreprenør. Desuden kan du undersøge, om firmaet har de forskellige godkendelser. Du kan tjekke, om de har vigtige godkendelser i registre over håndværkere. Disse godkendelser viser, at virksomheden har kvalitetsrutiner, at de betaler skatter og afgifter, samt at de ansætter folk med den rette kompetence. Hvis entreprenøren skal arbejdet med bad, er det et godt tegn, hvis virksomheden har vådrumscertifikat og -dokumentation. Vær opmærksom på, at denne slags godkendelser og certifikater ikke nødvendigvis er obligatoriske at have, men det er alligevel en god indikator af seriøsitet.
Mange tror, at man blot skal se på totalprisen for at finde ud af, hvilket tilbud der er det bedste. Der er imidlertid flere spørgsmål, man bør stille sig selv, når man skal sammenligne tilbuddene, som er indhentet. Først og fremmest skal du tjekke, om posterne, som er inkluderet i tilbuddet, er de samme i alle tilbuddene. Er posterne specificerede eller definerede som tillæg? Nogle gange varierer to poster rigtig meget i de forskellige tilbud. Det kan skyldes, at entreprenørerne har forskellige forståelser af arbejdet, som skal foretages. Hvis det er tilfældet i dine tilbud, bør du ringe til entreprenørerne for at komme til bunds i det, sådan at I undgår unødvendige misforståelser.
Husk også at tjekke, hvor meget der er defineret som fast pris, estimat og uforpligtende beregning. Efter loven må estimater ikke variere mere end 15 %. Hvis entreprenøren har defineret noget som tillæg, bør du tjekke hvad timeprisen for dette er.
Når du har bestemt dig for en entreprenør, kan du lave en tjekliste, hvor du opremser alt, som du har bestemt dig for. Hvilken farve du skal have på væggene, hvilke fliser du ønsker i badet osv. På den måde har du bedre overblik, og du vil være bedre forberedt, efterhånden som arbejdet starter. Derudover bør du give naboerne besked om, at du skal renovere, så du undgår, at støjen kommer bag på dem. Hvis du bor i et boligselskab, bør du sørge for, at entreprenøren får kontaktinformation på bestyrelsesformanden. Entreprenøren vil have brug for dette, hvis de har spørgsmål, for eksempel knyttet til rutiner som lukning af hovedvandforsyning.
Efter projektet er fuldført, skal der gennemføres en slutrunde, så du kan tjekke, at alt er som aftalt. Her betaler det sig at tage en uafhængig fagperson med. Derefter skal du også sikre dig, at du får tilsendt alle nødvendige papirer og dokumentation. Dette inkluderer information om arbejdet, som er blevet udført, de forskellige erklæringer, fakturaer og anden information. Det er meget vigtigt, at du ikke smider disse papirer væk, da du vil få brug for dem i forbindelse med forsikring, eller når du skal sælge boligen.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg