Skal du bygge en påbygning? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at bygge en påbygning.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Ifølge hjemmesiden Bygge.dk ligger kvadratmeterprisen for et sådan projekt på omkring 21.000 kr., men man kan få prisen ned på omkring 17.000 kr. pr. kvadratmeter, hvis man foretager budgetvenlige valg. Hvis du klarer at holde et budget på 17.000 kr. pr. kvadratmeter, vil en påbygning til 660.000 kr. give dig en påbygning på omkring 40 kvadratmeter. Hvis du ønsker mere plads end det, vil det være en god idé at øge budgettet. Bemærk, at det er en lav kvadratmeterpris, som kræver, at du går på kompromis visse steder, foretager billige materialevalg og sparer alle steder, hvor det er muligt. En så lav pris kræver også, at grunden er egnet en påbygning. Det kan ikke hjælpe noget, at projektet kræver store ændringer i den bærende konstruktion, og projektet kan ikke inkludere en omfattende, udvendig renovering. Det vil også være nødvendigt at undlade at lave bad og køkken i påbygningen.
Tilbygning og påbygning bruges ofte i daglig tale om den samme ting, da der er tale om en udvidelse af boligen. Hvad mange måske ikke ved, er, at der er tale om to forskellige typer projekter. En tilbygning er en udvidelse af boligens grundflade. Det kan fx være en ny entré, et rum med en terrasse ovenpå, en ny udestue, eller et andet nyt rum. En tilbygning tilføjer en eller flere etager i boligen.
En påbygning af boligen er derimod en udvidelse i vertikal retning. Ved at udvide boligen opad kan man få mere plads og flere kvadratmeter uden at øge bebyggelsesprocenten, som i mange kommuner har en vis begrænsning. Der er dog også regler, der kan begrænse omfanget af en påbygning. Der er fx regler for den maksimale taghøjde og gesimshøjde. En påbygning kan placeres over hele boligarealet eller blot over en del af boligens øverste etage. Nogle vælger at bygge en fuld ekstra etage, mens andre benytter sig af et eksisterende loftsareal og foretrækker at udvide dette.
Nogle af de faktorer, der påvirker prisen, har du ikke mulighed for at ændre på. Det gælder fx boligens nuværende stand, og hvilket arbejde der kræves på boligens konstruktion, for at den kan klarer vægten af en påbygning. Konstruktionsmaterialerne til en påbygning afgøres oftest af, hvilke materialer der er anvendt i resten af boligen. Hvor meget arbejde, der kræves i forbindelse med brug af arkitekt til projektbeskrivelse og ansøgning hos kommunen, vil også påvirke prisen, da en arkitekt normalt arbejder med en timepris. Hvis du ønsker skræddersyede og pladsbesparende løsninger, vil dette øge prisen for arkitekten betydeligt. Hvis der skal søges om undtagelse fra lokalplaner, kan det også resultere i yderligere omkostninger i forbindelse med ansøgningen.
Der er flere faktorer, hvor du har mulighed for at påvirke resultatet og prisen. Det gælder bl.a. størrelsen og indretningen af påbygningen. For eksempel er bad og køkken de dyreste rum at bygge. For at overholde et stramt budget bør man undgå at bygge disse typer vådrum i forbindelse med projektet. Det er også dig, der bestemmer, hvilke materialer og produkter der skal bruges, både indvendigt og udvendigt, under færdiggørelsen af påbygningen. Her er der løsninger i alle prisklasser. Find ud af, hvad der findes på markedet, og hold øje med tilbud og udsalg.
Tal endvidere med entreprenøren og arkitekten angående dit budget, så de kan hjælpe dig med at finde løsninger, som passer ind. Når det kommer til at indkøbe byggematerialer, vil du med stor sandsynlighed spare mest ved at lade entreprenøren være ansvarlig for disse. Du slipper for at skulle rende rundt i butikkerne, måle op og returnere eventuelle ekstra varer og fejlvarer. Ofte vil en entreprenør have forskellige rabataftaler med deres leverandører og modtage rabatter hos de forskellige byggemarkeder. Så du vil spare både tid og penge på at lade entreprenøren stå for disse indkøb.
Det er også muligt at foretage visse besparelser ved at udføre noget af arbejdet selv. Men det arbejde skal dog ikke ske på bekostning af kvaliteten. Du bør ikke påtage dig opgaver, som du ikke har kompetence eller overskud til. Du bør også tænke over besparelserne, så du ikke risikerer kvaliteten af projektet. Fx kan du holde byggepladsen ryddelig og selv køre affaldet væk. For nogen er det også muligt selv at rive den eksisterende konstruktion ned og påtage sig opgaver som maling og fliselægning, men det gælder dog ikke for alle.
Herunder har vi inkluderet de typiske priser pr. punkt i projektet for en påbygning på 40 kvm:
Samlet pris: 720.000 kr. - 1.210.000 kr.
Kvadratmeterpris: 18.000 kr. - 30.000 kr.
Som du kan se, vil en lille påbygning på 40 kvadratmeter ende med en samlet pris på mere end 660.000 kr. Det kan derfor være en god idé at vente og spare op, hvis du ikke har flere økonomiske midler til rådighed. Derudover skal der være plads til uventede udgifter i budgettet.
Det anbefales, at man indhenter tre tilbud i tilbudsprocessen. Hvis man har kendskab til en eller flere af virksomhederne, kan to tilbud være tilstrækkeligt. Der er visse ulemper ved at indhente for mange tilbud, og det er ikke nødvendigvis sådan, at flere tilbud giver en bedre pris. Når entreprenørerne, som du har kontaktet, alle har mere eller mindre samme kompetencer, vil de priser, som de tilbyder, ofte ligge tæt op ad hinanden. Det at sammenligne tilbud kan være en ret tidskrævende opgave, hvilket er grunden til, at det er tilstrækkeligt med tre tilbud. Hvis du ikke er tilfreds med det, du har modtaget, kan du vælge at sætte en anden tilbudsrunde i gang.
Der er mange faktorer, som man skal tage hensyn til, når man skal vælge en entreprenør til påbygning på din bolig. For det første bør entreprenøren have udført lignende projekter tidligere. På den måde ved du, at virksomheden har de rette kompetencer og vil kunne udføre arbejdet hurtigt og effektivt. Du bør også gennemtænke, hvornår du ønsker arbejdet udført, og hvor hurtigt påbygningen skal stå færdig. Virksomhederne har ofte varierende kapacitet i de forskellige perioder. Du bør også kigge på virksomhedens økonomi, om der er risiko for, at de går konkurs. Man bør også se efter, om de har de rette godkendelser. De fleste godkendelsesordninger er frivillige, men det er dog stadig en god kvalitetsstempling.
Når du sammenligner tilbuddene i tilbudsprocessen, skal du sørge for, at du vurderer de forskellige pristilbud på samme grundlag. Grundlaget for prissætningen kan fortolkes på flere måder af de forskellige håndværkere, hvilket gør, at tilbuddene måske dækker forskellige punkter. Hvis et tilbud ser ud til at være komplet, kan du dobbelttjekke de andre tilbud mod dette. Du bør også være opmærksom på, hvor meget er angivet som fast pris, et prisoverslag, og hvad der er et uforpligtende tilbud. Husk også at læse, hvilke forbehold der findes i de forskellige tilbud, og hvad timeprisen er for eventuelt tillægsarbejde.
Hvis du finder enkeltpunkter som afviger meget i pris, kan der være tale om en misforståelse hos entreprenøren. Du bør derfor kontakte virksomhederne for en forklaring, og finde ud af hvilken pris der er realistisk.
En god ting er at have visse formaliteter på plads, undervejs i projektet og efter afslutningen. Når kontrakten er underskrevet, bør man ved større projekter også udarbejde en tidsplan. Det er en plan, som indeholder flere mellemdatoer end selve kontrakten. Der er her tale om datoer for forskellige milepæle i projektet, og samtidig vil tidsplanen hjælpe dig, så du ved, at arbejdet skrider frem som planlagt. For at kunne se disse fremskridt er det vigtigt, at du jævnligt besøger byggepladsen. En god kommunikation med entreprenøren gør det nemmere at undgå misforståelser og uenigheder.
Når arbejdet er ved at være færdigt, er det vigtigt at udføre en slutvurdering. Dette gøres sammen med entreprenøren, og også gerne en ekstern fagperson. Her vil arbejdet blive kontrolleret, og han eller hun kontrollerer at alt er udført i overensstemmelse med gældende regler og bestemmelser. Hvis der findes fejl og mangler, har du krav på, at disse udbedres før du betaler den sidste del af kontraktbeløbet.
Til slut er det vigtigt at få tilsendt al relevant dokumentation. Du skal for eksempel have tilsendt KS, KVS, drift- og vedligehold dokumentation hvis der er udført arbejde på bad og vådrum. Ved elektrikerarbejde og arbejde som udløser ansøgningspligt, skal du også have en erklæring på arbejdet. Det er et dokument der garanterer at arbejdet er udført korrekt i henhold til reglerne. Du skal også have en kopi af kontrakten og alle fakturaer.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg