Skal du bygge hus på skrånende grund? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide, og lær alt om at bygge et hus på skrånende grund.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Der er mange faktorer der skal passe sammen, og som er med til at bestemme den samlede pris, når man ønsker at bygge et hus. Blandt disse faktorer er størrelsen på huset, standarden og hvor kompliceret selve konstruktionen er. Ifølge Bygge.dk ligger prisen for bygning af et hus i gennemsnit på mellem 15.000 kr. og 30.000 kr. pr. kvadratmeter.
At bygge hus på en skrånende grund ender dog ofte i den dyre ende. Disse former for byggeprojekter kræver ofte mere udgravning og et mere tidskrævende grundarbejde. Samtidig er udgifterne til opførelse af grundmuren højere end ved bygning i et fladt terræn. Hvis man tager udgangspunkt i en bolig på 140 kvadratmeter, er det sådan set muligt at få bygget et hus på en skrånende grund til under 2 millioner, men visse krav skal være opfyldt:
Hvis man kan afkrydse samtlige punkter ovenfor, kan man holde sig inden for den angivne økonomiske ramme. Ofte vil denne type projekt dog have komplekse grundforhold og krav til konstruktionen, hvilket hiver prisen op, hvormed en pris på 2 millioner er svær at overholde.
En skrånende grund kan betyde flere ting og være udformet af rent naturlige forhold. Du ønsker måske at bygge i et rustikt, naturskønt område, hvor huset tilpasses omgivelserne. Man skal måske udgrave eller sprænge, til man får et plant område, som er stor nok til at bygge soklen på.
Ofte vil kuperede grunde have gode solforhold og en god udsigt samt et byggeri i et vanskeligt terræn med en lille grundflade kompenseres med flere hele og delvist halve sokler oven på hinanden, så det samlede boligareal får en passende størrelse. Ofte placerer man tekniske rum, opbevaring og gange inderst i soklen, mens dele af huset, som vender væk fra skråningen, kommer til at indeholde stue, køkken og store vinduer.
En skrånende grund kan trække prisen op på byggearbejdet, men der er måder at holde udgifterne nede på. En stor del af arbejdet er gjort, hvis man under hele processen arbejder omhyggeligt med detaljerne og lægger en god og realistisk plan for byggeprocessen.
Hvis du samarbejder med en arkitekt, kan I sammen finde løsninger, som passer til terrænet, og dermed mindske behovet for udgravning og sprængning. Udgravning og sprængning, samt bortkørsel af materialer, er nemlig arbejde, som kan øge prisen, når man bygger på en skrånende grund, og der er penge at spare, hvis det begrænses. Smarte løsninger kan også sikre, at du klarer dig med mindre beton, hvilket er et andet punkt, der trækker prisen op.
Forsinkelser kan give store udgifter, når du får bygget et hus og ved at sikre, at håndværkerne til enhver tid har optimale forhold til det arbejde, de skal udføre, kan man holde byggetiden nede. En vej til en mere smidig proces er at benytte en totalentreprenør. Det vil sige, at du indgår kontrakt med en virksomhed, som regel en tømmervirksomhed, som påtager sig ansvaret for byggeriet. Virksomheden indgår derefter aftaler med andre håndværkere, såsom elektrikere og VVS'ere, og indkalder dem på de rigtige tidspunkter. Selv om en totalentreprenør tager en vis andel i betaling for sine tjenester, vil det ofte blive kompenseret af, at entreprenøren har adgang til lavere timepriser til de forskellige håndværkere, end du har som privatperson.
De forskellige dele i processen med at bygge på en skrånende grund har vidt forskellige priser. Herunder kan du se de normale punkter for bygning af et arkitekttegnet hus på 130 kvm. Omkostningerne ved at bygge hus på en skrånende grund vil som regel ligge i den øvre ende for de to første punkter, som er relateret til udgravning og grundmur.
Samlet pris: 2.080.000 kr. - 3.095.000 kr.
Når man skal i gang med en byggeproces, vil det være normalt at indhente tilbud fra tre forskellige entreprenører. Tre tilbud er nok til at aflure prisintervallet og de øvrige betingelser. Samtidig er det ikke så mange tilbud, at man bliver overvældet af detaljerne. Ved at nøjes med tre tilbud viser man også respekt for leverandørerne, som ofte skal bruge en del arbejde på at regne ud, hvad de kan tilbyde og hvordan. Når du har modtaget dine tilbud, skal du i gang med at sammenligne dem.
Når man har tilbuddene liggende foran sig, er det vigtigt at gennemføre en struktureret sammenligning, punkt for punkt. Prisen er ikke den eneste afgørende faktor. Det er også vigtigt at være opmærksom på de betingelser, som stilles og ligger bag de forskellige priser. Når man sammenligner tilbud, er anbefaler vi at være opmærksom på følgende:
Er de samme punkter inkluderet i alle tilbud? Entreprenører kan have forskellig praksis, for hvad der er inkluderet i et tilbud, og hvad der ses som et tillæg til prisen. Hvis der mangler vigtige punkter i tilbuddet fra en eller flere entreprenører, bør man finde frem til årsagen, samt hvilke økonomiske konsekvenser det har for dig som bygherre.
Hvilke forbehold har entreprenørerne inkluderet? Entreprenører vil nogle gange inkludere forbehold mht. frister og priser, som er angivet i et tilbud. Disse forhold kan være relateret til vejret, leveringstider, materialetilgang eller skader med svamp. Som bygherre ønsker man sig størst mulig overskuelighed og dermed så få forbehold som muligt.
Fast pris, anslået pris eller et uforpligtende pristilbud? Som køber af en entreprenørs tjenester, foretrækker man en fast pris. Så ved du på forhånd, hvor meget du skal betale. En anslået pris vil variere mere men kan ifølge loven ikke svinge mere end 15 procent over eller under den anslåede pris. Et uforpligtende tilbud siger sig selv. Entreprenøren forpligter sig ikke til at levere til den beregnede pris, men kan derimod fravige fra den.
Varierer enkeltpunkterne meget i prisen? Hvis du kan se, at de enkelte punkter varierer meget i pris fra tilbud til tilbud, bør du finde frem til årsagen. Store prisforskelle kan være tegn på, at entreprenørerne tolker opgaven forskelligt, eller at de planlægger at udføre arbejdet forskelligt. Det er forhold, du som bygherre ønsker at have klarhed over.
Selv om man ofte ansætter en totalentreprenør i forbindelse med byggeri af et hus, som er ansvarlig for gennemførelsen og koordineringen af hele byggeprojektet, er det stadig vigtigt at man som bygherre er til stede under og efter selve byggeprocessen.
Undervejs i byggeriet er følgende vigtigt:
Kontrollister: Skriv lister over de byggematerialer eller produkter som du selv påtænker dig at skaffe. Der kan spares penge ved at være opmærksom på tilbud og kampagner, og dermed selv indkøbe materialer, men det er dog vigtigt at produkterne er tilgængelige når håndværkerne skal bruge dem. Skriv derfor ned hvad der skal indkøbes, samt hvornår.
Besøg byggepladsen ofte: Som bygherre er det normalt at være nysgerrig efter hvordan arbejdet skrider frem. Det anbefales også at vise interesse. Besøg ofte byggepladsen, og snak med dem der arbejder der. Dermed får du et godt forhold til håndværkerne, og det er muligt at opfange misforståelser, og dermed udbedret eventuelle fejl.
Informer naboerne: Man bør informere naboerne både før og undervejs i byggeprocessen. Fortæl dem hvor lang tid byggeriet vil vare, og informere dem gerne om særligt støjende arbejde. Dermed kommer der færre klager, og naboskabet bliver bedre.
Planlæg møder: Aftal faste møder med entreprenøren, som bygger for dig. Det giver overskuelighed for entreprenøren og dig. Det giver samtidig mulighed for at udveksle informationer og tale om eventuelle spørgsmål, som dukker op undervejs.
Når man får besked om, at huset er færdigbygget, er det vigtigt at:
Gennemføre en slutvurdering: Gennemgå alle dele af det nye hus sammen med entreprenøren. Her kan du med fordel invitere en uvildig fagperson, som kan hjælpe dig med at kontrollere, at alt er udført, som det skal.
Hold 10 procent af betalingen tilbage: Det er normalt og accepteret, at en bygherre holder den sidste del af betalingen tilbage, indtil alt arbejde, som entreprenøren har udført, er blevet godkendt. Det sikrer, at småfejl udbedres, og at arbejdet afsluttes helt.
Få tilsendt dokumentation: Sørg for, at entreprenøren fremsender al dokumentation på det udførte arbejde på det nye hus. Arbejdet bør være dokumenteret med kvitteringer og kontrakten, og den bør vise, hvilke fagfolk der har udført de forskellige dele. Sørg også for at modtage den nødvendige dokumentation for korrekt udførelse af vådrum, elektrisk arbejde samt andre dele af huset, som kan være underlagt specielle krav.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg