Skal du bygge et generationshus? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide, og lær alt om at bygge generationshus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Der er mange forskellige forhold, der afgør, hvad det vil koste at bygge et generationshus. Prisen per kvadratmeter for et generationshus er cirka den samme som ved et enfamiliehus, og ifølge Bygge.dk ligger gennemsnittet på cirka 18.500 kroner per kvadratmeter, efter at arkitekt- og projekteringsudgifter er betalt.
Størrelsen på huset er ganske afgørende for totalprisen. Ønsker du at komme under en totalpris på 3 mio.kr., kan det godt lade sig gøre, hvis du holder totalarealet under eller omkring 220 kvadratmeter. 220 kvadratmeter er tæt ved grænsen for, hvor lille en bolig, som skal huse to husholdninger, kan være. Samtidig skal du have presset kvadratmeterprisen ned i nærheden af 15.000 kroner, og så er der en række forudsætninger, som skal være opfyldt:
Er alle punkterne opfyldt, kan man godt bygge et generationshus for under 3 millioner kroner. Det kræver imidlertid, at man har planlagt projektet godt, og at man følger nøje med på omkostninger og fremskridt undervejs i byggeprocessen.
En generationsbolig er en bolig, som deles af flere generationer i samme familie. Som regel drejer det sig om tre generationer, typisk en børnefamilie med bedsteforældre boende i sin egen enhed. Men det kan også være et større bofællesskab, hvor søskende bor side om side med deres familier og med fælles forældre fx i etagen ovenover.
En måde at spare penge på er at gennemtænke, hvilken form man ønsker, huset skal have. Finder man ud af, at et typehus kan være en god løsning, er der penge at spare på at vælge det frem for at få en arkitekt til at tegne boligen. Typehuse har også ofte en kortere byggetid og lavere materialeomkostninger. Husk dog, at det, som er den billigste løsningen i øjeblikket, ikke nødvendigvis behøver at være det på sigt. Eksempelvis når den ældste generation går bort, og huset skal bruges på en anden måde. En arkitekt kan hjælpe med at gennemtænke en sådan situation og finde løsninger, som kan bruges i mange årtier fremover.
En anden vej til lavere udgifter er at sørge for et hus, hvor det er let at bruge standardløsninger. Kan du fx købe og montere masseproducerede garderobeskabe og køkkeninventar, så er det langt mere prisvenligt, end når komplekse løsninger gør, at tingene må specialdesignes. Når det gælder standardløsninger, er typehuse i særklasse, men det er også noget, du bør overveje ved opførelse af arkitekttegnede huse.
En tredje metode at spare penge på er at være omkostningsbevidst i valget af materialer og konstruktionsmetode. Udvendigt er det dyrere at bygge i beton end i træ. På flader inde i huset kan man godt bruge en lavere kvalitet på gulv-, tag- og vægbeklædning, uden at huset bliver nævneværdigt dårligere at bo i. Tænk også kritisk igennem, hvilke slags tekniske anlæg boligen har brug for til ventilation, strømforsyning og opvarmning. I dag findes et stort spektrum af løsninger, alt fra fuldstændigt computerstyrede til mere enkle og traditionelle løsninger. Det er ikke altid nødvendigt at gå efter det dyreste, selv om investeringerne her kan spare penge på strømregningen på sigt.
Det er godt at få en idé om, hvad forskellige dele af byggeprocessen kan komme til at koste så tidligt i processen som muligt. Nedenfor kan du se de typiske minimums- og maksimumomkostninger ved at bygge et generationshus på 200 kvadratmeter:
Samlet: 3.300.000 - 6.000.000 kr.
Som oversigten viser, ligger den laveste sum langt over grænsen på 3 millioner kroner. Der skal meget nøje planlægning og nedskæring af omkostninger til for at komme lavere, men det kan lade sig gøre, hvis man følger kriterierne, som er nævnt indledningsvist i denne artikel. Husk imidlertid, at projektering og udgifter til arkitekt ikke er medregnet i regnestykket ovenfor. Normalt koster disse mindst mellem 65.000 og 130.000 kroner.
Når man vil bygge hus, er det i dag meget almindeligt at benytte sig af et håndværkerfirma, som tager ansvaret for hele eller store dele af processen. Hvor mange af den slags firmaer, skal man indhente tilbud fra? Svaret her er, at det er tilstrækkeligt med tre firmaer, så længe disse er seriøse, har god økonomi og gode referencer. Med tre tilbud får man vist, hvilken prisvariation og hvilke andre vilkår markedet kan tilbyde, samtidig med at man ikke drukner i detaljer, når man skal sammenligne tilbuddene.
Det er ikke til megen nytte at indhente flere tilbud, hvis du ikke lægger en god del energi i at sammenligne dem. Meget andet end totalprisen tæller.
Læg tilbuddene ved siden af hinanden på bordet, og undersøg følgende:
Er de samme poster inkluderet?
Det kan variere meget, hvilket arbejde en entreprenør (et håndværkerfirma) inkluderer i totalprisen, og hvad du må betale ekstra for. Det hjælper ikke meget at få en totalpris på forhånd, hvis der kommer mange tillæg til prisen efterfølgende. Tjek, hvad de forskellige tilbud siger om det, og om tilbuddene har inkluderet alt arbejde. Mangler du vigtige poster, bør du tage kontakt og få årsagen at vide.
Varierer posterne meget i pris?
Sammenlign priserne post for post. Hvis de samme typer arbejde koster noget helt andet hos en af udbyderne sammenlignet med hos de to andre, bør du tage kontakt med firmaet, som har en afvigende pris. Afvigelsen kan betyde, at vedkommende planlægger at løse arbejdet på en særlig måde eller har en anden opfattelse af det, der skal udføres. Hvordan det nøjagtigt forholder sig, bør du få klarhed over, før du vælger udbyder.
Hvilke forbehold tager udbyderne?
Af og til giver entreprenører tilbud med forbehold, fx for dårligt vejr til at gennemføre en bestemt type arbejde eller for nødvendig tilgang af materialer. Som husbygger ønsker man færrest mulige af sådanne forbehold, fordi det gør det vanskeligt at estimere en totalpris og byggetid.
Hvilke begreber bruges i prissætningen?
I tilbud skelner man mellem fast pris, estimat/overslag og uforpligtende beregninger. For den, som skal betale, er fast pris bedst. Så ved man på forhånd nøjagtigt, hvad noget kommer til at koste. Et estimat kan svinge noget mere, men ifølge loven ikke mere end 15 procent op eller ned. Forsøg at undgå tilbud med mange uforpligtende beregninger. Her er entreprenøren ikke bundet af tilbuddet, og den endelige pris kan stadig blive meget højere.
At bygge et generationshus er et krævende projekt. Selv om du hyrer firmaer til at lede og gennemføre projektet, er det vigtigt, at du også selv følger nøje med. Her er nogle råd til, hvad du bør være opmærksom på, når huset er under opførelse, og når det står færdigt.
Lav tjeklister til dig selv: Selv om håndværkerne ofte skaffer det meste af materialerne selv, er der som regel noget, du som bygherre selv må købe. De materialer, er det vigtigt, at du har klar i tide, så arbejdet ikke bliver forsinket. Lav derfor tjeklister til dig selv med klare frister for, hvornår ting skal være indkøbt.
Besøg byggepladsen: De fleste bygherrer er nysgerrige omkring, hvordan byggeprocessen skrider frem. Ved at besøge byggepladsen ofte kan du etablere et personligt forhold til dem, der arbejder, og se, at alt går rigtigt for sig.
Informer naboerne: Det er en god investering i det fremtidige naboforhold at holde dem, der bor nærmest byggepladsen, opdateret omkring, hvordan byggeriet skrider frem. Giv et forvarsel om støjende arbejde, samt hvor lang tid det estimeres at tage. Sådan skaber du en god stemning og forebygger klager.
Hav faste mødetidspunkter med entreprenøren: Har du et firma, som leder byggearbejdet for dig, kan det være godt at aftale faste møder. Her kan I udveksle information og drøfte problemstillinger, som dukker op undervejs i byggeriet.
Få foretaget slutkontrol: Når håndværkerne melder, at huset er færdigt, er det vigtigt, at du gennemfører en grundig gennemgang. Tag gerne en uafhængig fagmand med og gennemgå nøje alle dele af huset. Tjek, at alle dele er udført i henhold til planer og aftaler, og giv håndværkerne en frist til at rette op på det, hvis noget er galt.
Hold igen på nogle af pengene: Det er almindeligt, at man tilbageholder ti procent af honoraret, som håndværkerne skal have, indtil alle arbejdsopgaver, som er aftalt, er blevet udført og arbejdet er blevet godkendt af en uafhængig fagmand.
Skaf slutdokumentation: Få entreprenøren til at sende dig dokumentation på alt arbejde, som er udført samt på de materialer, som er brugt. Den dokumentation kan være kvitteringer og fakturaer samt kontrakten, firmaet arbejder ud fra. Denne dokumentation er vigtig at have, hvis du senere skal reklamere, vedligeholde eller sælge huset.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg