Skal du bygge funkishus? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide, og lær alt om at bygge funkishus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Der er mange faktorer der afgør, hvad det koster at bygge et hus. Et funkishus er ofte arkitekttegnet. Ifølge Bygge.dk ligger prisen for bygning af et sådan hus på mellem 15.000 kr. og 30.000 kr. pr. kvadratmeter. Standardprisen ligger på omkring 20.000 kr. pr. kvadratmeter, men hvis man vælger eksklusive og dyre løsninger, kan prisen blive langt højere, også mere end 30.000 kr. pr. kvadratmeter.
Derudover er størrelsen også en vigtig faktor, når det kommer til den samlede pris. Hvis man tager udgangspunkt i en bolig på 130 kvadratmeter og ser bort fra udgifter til arkitekten, kan det være muligt at få bygget et funkishus til under 2 millioner kr.
Det kræver dog, at en række krav er opfyldt:
Hvis man kan overholde alle disse betingelser, kan det være muligt at bygge et funkishus til under to millioner. Det kræver dog en omhyggelig planlægning, og at man undervejs er meget omhyggelig og passer på alle omkostningerne.
Udtrykket funkishus henviser som udgangspunkt til arkitekturstilen funktionalisme, som opstod i 1920’erne. Funktionalisterne ønsker at tegne et hus, hvor brugervenlighed er i centrum. Formen på huset kom i anden række. Den måde at tænke design på udmundede sig i stilrene huse, hvor alle unødvendige detaljer og pynt var fjernet. Grundformen var oftest rektangulær, taget var fladt, mens vinduerne var store, så en masse lys kom ind i huset.
I nyere tid er funkis igen blevet mere og mere populær. Dog er stilen ikke så stringent som tidligere. Med funkis mener man i dag et hus med en rektangulær form, et fladt tag og store vinduer. Mens det klassiske funkishus blev bygget i mursten, kan man i dag få funkishuse i træ, fra producenter af færdige huse. Hvis man ønsker et mere klassisk udtryk på sit funkishus, kan det være en god idé at kontakte en arkitekt.
Hvis man ønsker at bygge et funkishus til lavest mulige omkostninger, er det vigtigt med god planlægning. Før man starter, skal man have lavet et budget. Dette budget bør have et maxbeløb, som man ønsker at bruge. Derefter tilføjer man et ekstra beløb på 10 til 20 procent til uforudsete udgifter, så man er forberedt i tilfælde af, at byggeprocessen ikke går som forventet. Det er normalt, at der opstår udgifter, som man ikke har tænkt over, eller man finder andre ting, man ønsker at føje til projektet.
De løsninger, man vælger, har meget at sige, når det kommer til omkostningsniveauet. Jo mindre de afviger fra standardløsningerne fra de forskellige leverandører, des billigere bliver det. Hvis du fx får en specialbygget trappe eller garderobe, i stedet for at købe en færdig løsning, vil udgifterne stige betydeligt.
Et andet område, man kan påvirke, er valget af materialer, og standarden på interiøret. Man kan spare penge ved at købe et billigere gulv, tagplader, døre, køkkenindretning eller badeværelsesmøbler, og det kan stadig lade sig gøre, uden at påvirke kvaliteten for meget.
Når det kommer til standard og fabrikat af de bærende konstruktioner og udvendige elementer, har man ikke meget at kunne ændre på, da disse skal opfylde meget strenge krav, når det kommer til kvalitet. Hovedsageligt vil entreprenøren være ansvarlig for indkøb af disse materialer. Man kan dog undervejs i projektet tænke over omkostningerne til de forskellige former for byggematerialer. Selv om beton på lang sigt er en god løsning, som isolerer godt og ikke kræver meget vedligehold, er materialet en del dyrere at bygge med, end fx træ eller mursten.
Det er vigtigt at vide hvad de forskellige dele koster, før man går i gang med at bygge et hus.
Herunder kan du se de normale omkostninger for bygning af et arkitekttegnet hus på 130 kvm:
Samlede omkostninger: 2.080.000 kr. - 3.110.000 kr.
Derudover kommer udgifter til arkitekten, projektledelse og ansøgning hos kommunen. Det kan let løbe op på mellem 200.000 kr. - 330.000 kr. Ovenstående priseksempel er dog for et hus med førstesal. Hvis man bygger i et plan, vil prisen kunne sænkes, og man kan derfor godt komme under 2 millioner kroner.
Som hovedregel bør man indhente tilbud fra tre forskellige entreprenører. Det giver et godt grundlag for at sammenligne prisniveau og andre forhold.
Det kan være fristende at indhente flere tilbud, men det er ikke noget man normalt anbefaler. Hvis man har for mange tilbud, kan det gøre det uoverskueligt at sammenligne dem. Man skal også have respekt for det arbejde, som entreprenøren lægger i mht. vurdering og tilbudsgivning, for at de kan give et så nøjagtigt tilbud som muligt. Husk også, at man uden problemer kan starte en ny tilbudsrunde, hvis man ikke er tilfreds med tilbuddene fra den første runde.
Når du får tilbud ind fra flere håndværkere, skal du finde det, der bedst matcher dit projekt.
Der er flere ting at være opmærksom på, når de forskellige tilbud skal sammenlignes:
Er de samme punkter inkluderet i alle tilbud?
Det kan variere, hvad de forskellige entreprenører inkluderer i arbejdet, og hvad de specificerer som tillæg, du skal betale ekstra for. De sædvanlige punkter, som man skal undersøge, om de er inkluderet eller ej, er udgifter til grundarbejde, udstikning af grunden, byggestrøm, støbning af sokkel og grundmur, nødvendig projektledelse og uafhængig kontrol af arbejderne. Hvis der mangler vigtige punkter i tilbuddet fra en entreprenør, bør man kontakte firmaet og stille spørgsmål.
Hvilke forbehold har entreprenøren inkluderet i tilbuddet?
Entreprenøren kan have taget forbehold for forskellige hændelser eller situationer i deres tilbud. Eksempler på forbehold kan være i forhold til vejret, svampeskader eller leveringstider på de nødvendige materialer. Som bygherre ønsker man så få forbehold som muligt, fordi disse forbehold gør prisangivelsen mere usikker.
Hvor meget er angivet som fast pris, prisoverslag og et uforpligtende pristilbud?
Det bedste og mest overskuelige for dig som bygherre er en fast pris. Et prisoverslag kan som hovedregel variere 15 procent, op eller ned, men procentdelen kan sagtens være højere eller lavere. Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen lovgivning på det område. Et uforpligtende pristilbud er mere usikkert, eftersom entreprenøren ikke forpligter sig til prisen, men kun kommer med en omtrentlig pris.
Varierer nogle af enkeltpunkterne meget i prisen mellem de forskellige tilbud?
En stor prisforskel kan skyldes, at entreprenørerne har opfattet punkterne forskelligt, eller de har forskellige måder at udføre arbejdet på. Som bygherre kan det være en god idé at undersøge, hvori disse forskelle består, så du ved, hvad du ender med at vælge.
Der er en række krav til dig som bygherre, både undervejs og efter byggeriet af dit funkishus. Det er vigtigt at være opmærksom på disse krav.
Her er nogle eksempler på ting som du er ansvarlig for undervejs i processen:
Opret kontrollister: Hav en nøjagtig plan over indkøb af byggematerialerne samt de materialer, som du ønsker at købe, så disse er klar i god tid, før håndværkerne skal bruge dem. På den måde undgår du forsinkelser i byggeprocessen, hvilket er vigtigt for at holde omkostningerne nede.
Besøg byggepladsen: Undervejs i byggeprocessen er det som bygherre en god idé at besøge byggepladsen ofte. På den måde kan du følge med i processen, og du lærer håndværkerne at kende. Hyppige besøg øger også chancen for at opdage fejl eller misforståelser. Jo tidligere en fejl opdages, jo nemmere er den at udbedre.
Informér dine naboer: Hvis byggearbejdet foregår i et tætbebygget område, bør man informere naboerne i god tid. Giv et bud på, hvor langt tid arbejdet vil tage, og husk at informere dem undervejs, hvis der skulle opstå ændringer. På den måde minimerer du risikoen for, at nogle af dem klager.
Aftal møder med entreprenøren: Det er en god idé at planlægge faste møder med entreprenøren undervejs i projektet. På den måde har begge parter tid, og man kan tale om udfordringer og udveksle informationer undervejs.
Når du får besked om, at huset er færdigbygget, er det vigtigt at:
Gennemføre en slutvurdering: Alle sider af det færdige hus skal inspiceres af entreprenøren og dig som bygherre i fællesskab. Du kan også medbringe en uvildig tredje person, som kan hjælpe dig med at se, om alle dele af arbejdet er udført korrekt.
Hold en del af betalingen tilbage, indtil alt er godkendt: Det er normalt at tilbageholde 10 % af kontraktbeløbet, indtil alt byggearbejde er færdigt og godkendt af dig.
Få tilsendt dokumentation: Sørg for at få tilsendt alle de nødvendige dokumenter fra entreprenøren, for det udførte arbejde samt prisen. Sørg også for at få alle dokumenter i forbindelse med vådrum, elektrisk arbejde og andre dele af huset, som kræver en speciel dokumentation.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg