Skal du bygge modulhus? I denne guide fortæller vi dig præcist, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at bygge modulhus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Der findes mange slags modulhuse i forskellige prisklasser, og de fås både som parcelhuse og som flerfamilieboliger. Det bliver stadig mere populært at bygge modulhuse, eftersom det er et hurtigt og praktisk alternativ til traditionel husbyggeri.
I teorien kan det lade sig gøre at bygge et modulhus for under 2 millioner, men kun for mindre modulhuse med enkle løsninger. Det kan være vanskeligt at få projektet ned på den pris, da det i høj grad afhænger af boligens størrelse, projektets omfang og valg af indvendige løsninger.
Ifølge markedspladsen Bygge.dk er gennemsnitsprisen på et modulhus i genemsnitlig standard ca. 18.000 kr. per kvm alt inklusive. Prisen kan variere fra 15.000 kr. til 30.000 kr. per kvm. Hvis man skal udgrave grunden først, kan det presse prisen op. Det anbefales at se på, hvilke muligheder der findes for at øge budgettet. Hvis ikke, må man planlægge løsningen grundigt i forvejen.
Totalprisen afhænger af forskellige faktorer såsom boligens størrelse, grundforhold og valg af indvendige løsninger. Sammenlignet med pladsbyggede boliger er der ikke så store forskelle i prisen, men man kan spare en væsentlig mængde tid ved at vælge modulhus. Omkostningerne til moduler og montering udgør normalt omkring 25-30 % af totalprisen.
Det er hovedsageligt prisen på tømrerarbejde, man kan spare penge på, sammenlignet med andre hustyper. Indvendige løsninger og valg af produkter vil have samme pris. Dette inkluderer indvendige døre, gulve, fliser, køkken- og vådrumsmøbler samt rørlægnings- og elektrikerarbejde.
Det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i projektet og forstå, hvilke prisfaktorer du må regne med for at kunne anslå prisen mere nøjagtigt. Det er vigtigt, at du har en forståelse for de forskellige begreber og faktorer, som er med til at afgøre totalomkostningerne:
Valg af producent: Der findes mange forskellige producenter, som tilbyder husmoduler i forskellige prisklasser. Der findes producenter, som specialiserer sig i prisvenlige løsninger, som passer til et mindre budget, mens andre fokuserer på løsninger i højere prisklasser.
Projektets kompleksitet: Dette går hovedsageligt ud på, hvor nemt det er at bygge huset. Det er ikke alle typer huse, som er egnet til at blive bygget med moduler. Hvis man må udføre mange tilpasninger, er dette med til at presse prisen op, for eksempel hvis man ønsker flere vinkler og karnapper. Huse med enkle og klare linjer egner sig derimod bedre.
Grundforhold: Grundens egnethed kan have meget at sige for totalomkostningerne, og det er ikke alle steder, som er lige velegnede til modulhuse. Det er vigtigt at vurdere, om der er nem adkomst for kran og lastvogn, samt om man må sprænge dele af grunden for at gøre klar til byggeriet.
Planløsning: Præcis som ved andet byggeri har planløsningen meget at sige for totalomkostningerne. Planløsningen inkluderer også valg af køkken og vådrum. Disse rum er som regel også de dyreste og er med til at presse prisen op. Antal vådrum vil derfor have meget at sige for prisen.
Indvendige løsninger: Valg af produkter og kvaliteten af de indvendige løsninger kan som nævnt påvirke budgettet i høj grad. De fleste produkter og løsninger fås i forskellige prisklasser.
Valg af entreprenør: Det er almindeligt at bruge en totalentreprenør til at bygge modulhus. Man slipper dermed for at forholde sig til mange forskellige fagfolk som tømrere, elektrikere og VVS'ere, eftersom det kun er én virksomhed, der har ansvaret for fremgang og koordinering. Det anbefales at bede om tilbud fra flere aktører for at få en god pris, noget som vi vil beskrive i flere detaljer senere i artiklen.
I tillæg må man betale en arkitekt eller anden fagperson for at skaffe al nødvendig dokumentation for at ansøge kommunen om byggetilladelse. Projektets omfang er med til at afgøre prisen. Omkostningerne bliver højere for mere komplicerede projekter, hvor man må ansøge om flere dispensationer.
Fordelen med modulhuse er, at du kan afkorte byggetiden væsentligt. Man kan få et modulhus færdigmonteret på blot nogle få uger. Det anbefales ikke at forsøge at spare penge ved at bruge ukvalificeret arbejdskraft. Det kan blive dyrt i længden med tanke på eventuelle fejl, mangler, skader og deraf behov for udbedringer. Det lønner sig at investere i en dygtig entreprenør, som anvender materialer af god kvalitet og udfører et godt stykke arbejde.
Før var det normalt at vælge udenlandske producenter for at spare penge på modulerne. Prisforskellen mellem danske og udenlandske producenter er dog mindsket de seneste år. Årsagen til det er, at de danske producenter har øget deres produktionsvolumen for at kunne tilbyde mere konkurrencedygtige priser.
Derudover kan valg af indvendige løsninger have meget at sige for totalomkostningerne, og man kan spare penge ved at sammenligne priser og vælge mere prisvenlige produkter. Der kan fx være store prisforskelle på køkken og vinduer. Se næste afsnit for en oversigt over, hvad de forskellige dele koster.
Prisen på de forskellige moduler afhænger af boligen størrelse og valg af producent. Modulerne udgør 25-35 % af totalomkostningerne. Gennemsnitsprisen er ca. 18.000 kr. per kvm, men det tal kan variere fra 15.000-26.000 kr. kvm. Derudover må man betale for indvendige løsninger og valg af produkter.
Det inkluderer blandt andet:
Fliser: varierer fra 50 kr. per kvm2 til mange tusind kroner
Gulv: varierer fra 50 kr. per kvm til mange tusind kroner
Køkken: fås fra ca. 30.000-330.000 kr.
Vinduer: varierer fra 1.300-13.000 kr.
Pejs: varierer fra 3.500-30.000 kr.
Yderdøre: varierer fra 3.500-30.000 kr.
Indvendige døre: varierer fra 1.300-20.000 kr.
Tagsten: fra 10 til 70 kr. per stk.
Badeværelser: afhænger i høj grad af valgte møbler og bruserløsninger
Man må også vurdere andre udgifter til at bygge huset. Dette gælder blandet andet grund, udbedring af grund, ventilation og rørføring.
Nedenfor har vi valgt at bruge et nyt hus på 130 kvm som eksempel på, hvad de forskellige opgaver kan koste:
Udgravning: 130.000-230.000 kr.
Sokkel: 130.000-230.000 kr.
Elektricitet: 85.000-145.000 kr.
Rørføring, inklusiv vanddrevet varme: 330.000-460.000 kr.
Ventilation: 40.000-65.000 kr.
Taglægning og blikkenslager: 85.000-145.000 kr.
Tilrigning og drift: 125.000-210.000 kr.
Det anbefales at opstille et grundigt og detaljeret budget for at holde en god oversigt over de forskellige omkostninger. Det er vigtigt at bemærke, at man først kan få et mere nøjagtigt pristilbud, efter forskellige entreprenører har været på besøg og sendt et pristilbud.
Det anbefales at skaffe tilbud fra tre forskellige entreprenører for at få den bedst mulige pris. Det er muligt at indhente flere tilbud, hvis du ikke skulle være tilfreds, men du må i så fald være opmærksom på, at de forskellige virksomheder er nødt til at komme på besøg.
Man kan vælge mellem totalentreprise og fagentreprise. Mange vælger totalentreprise, da der kun er én entreprenør, der er ansvarlig for projektering og udførelse. Mange har endda egen modulproduktion. Hvis man vælger fagentreprise, må man hyre forskellige virksomheder for hvert fagområde og koordinere projektet selv.
Næste skridt er at sammenligne tilbuddene, efter at projektet er sat i udbud, og du har modtaget forskellige prisoverslag. Det er vigtigt at udføre et detaljeret og grundigt arbejde. De forskellige tilbud må vurderes på det samme grundlag, og det anbefales at stille sig selv følgende spørgsmål for at være sikker på, at tilbuddene tolkes korrekt:
Det er også vigtigt at notere sig timeprisen for ekstraarbejde, så man undgår overraskelse, når regningen dukker op. Man bør også mærke sig, at et prisoverslag ikke kan variere mere end 15 % ifølge betingelserne i AB Forbruger, §24 stk. 2. Det kan også være klogt at foretage et baggrundstjek af entreprenørerne ved at bede om referencer og godkendelser.
Mange lægger også vægt på god kommunikation ved valg af entreprenør. Man må forholde sig til samme virksomhed over flere måneder, og det er vigtigt at holde kontakten undervejs i projektet. Besøget er en god anledning til at undersøge dette nærmere. Spørg gerne om, hvilke rutiner de har for at give opdateringer og kommunikation.
Det anbefales at holde god kontakt med virksomheden undervejs i projektet og besøg byggepladsen ofte. Man bør også holde et overblik over omkostninger og ekstraudgifter, som kan opstå undervejs. Opsæt gerne en plan og en tjekliste over nødvendige indkøb.
Når arbejdet er færdigt, skal man sikre sig, at al nødvendig dokumentation er modtaget:
Det er normalt at betale slutsummen, efter projektet er færdigt, og man har gennemført en afsluttende inspektion. Denne sum er som regel 10 % af kontraktbeløbet. Det anbefales at få en uafhængig tredjepart til at udføre en slutgennemgang, for eksempel en taksator. Man bør udbedre eventuelle fejl øjeblikkeligt.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg