Skal du bygge dobbelthus? I denne guide fortæller vi dig præcis hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at bygge dobbelthus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Når man skal bygge et dobbelthus, skal man være forberedt på et dyrt projekt. For at få prissedlen til at blive lavere end 3,5 millioner kroner, er der visse forbehold man må tage. Ifølge prisdata fra markedspladsen Byggesmart.dk, er 15.000 kr. i det helt nedre lag af, hvad man kan forvente sig af pris på bygning af et dobbelthus.
Denne kvadratmeterpris forudsætter gerne følgende:
Hvis man kan krydse alle punkterne ovenfor af, kan det være realistisk at få en kvadratmeterpris på 15.000 kr. For at kunne gennemføre projektet til under 3,5 millioner kroner, forudsætter det at man ikke bygger mere en ca. 215 m2 totalt for de to enheder (215 m2 x 15.000 kr. = 3.225.000 kr.).
Et dobbelthus defineres som to separate boligenheder i én bygning. Dette kaldes ofte et parcelhus og kan bestå af to lejligheder i samme hus, rækkehus eller lignende bygning.
Et dobbelthus er enten opdelt vandret eller lodret. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger, og her er der ikke noget endeligt svar på, hvad man skal vælge. Vertikalt delte boliger har ofte en noget højere samlet markedsværdi, da begge enheder dermed får direkte adgang til udendørsarealerne.
Store byggeprojekter såsom opførsel af dobbelthuse er naturligvis dyre. Mange mennesker overvejer at gøre noget af arbejdet selv for at spare penge, såsom nedrivning, gulvlægning, maling og lignende. I et stort projekt som dette er det dog noget begrænset, hvad du selv kan gøre, medmindre du er kvalificeret til arbejdet.
Det vigtigste er dog valget af entreprenør. Her skal du indhente tre priser, så du kan sammenligne dem. Det mest almindelige er at udføre projektet som en hovedentreprise, hvor tømrerfirmaer har kontrakten for alle udførende fag. De har deres partnere inden for VVS, el, udgravning osv. og koordinerer disse. Dette gør projektimplementeringen lettere for bygherren, og du kan få et godt samlet tilbud.
Bygning af færre og mindre badeværelser og køkkener er også en måde at reducere prisen per kvadratmeter på for projektet. Disse rum er normalt de dyreste værelser i et hjem. Derfor vil det betale sig at bygge få badeværelser/køkkener.
Hvis man skal bygge et dobbelthus, er det vigtigt at have oversigt over hvor meget det faktisk koster.
Nedenfor findes nogle typiske priser for et dobbelthus på 200 kvadratmeter:
Udgravning: Dette er en opgave, som gerne tager 1-2 måneder, og prisen kan variere meget baseret på grundforholdene.
Pris: 200.000 kr. - 400.000 kr.
Grundmur/beton: En god grundmur er essentielt for at få projektet godkendt og er derfor en rigtig vigtig del af projektet. Dette er som regel også hurtigt gjort, men det er ikke en post som man bør spare på.
Pris: 200.000 kr. - 330.000 kr.
Tømrer, fliselægger, maler: Dette er den største del af projektet og den absolut dyreste. Det er også dele af dette, man kan udføre selv for at spare lidt.
Pris: 1.320.000 kr. - 2.310.000 kr.
Elektriker: Her er der meget lidt, man kan gøre selv uden korrekt godkendelse.
Pris: 200.000 kr. - 330.000 kr.
Rørlægning (uden vandbåren varme): Dette er også arbejde, som skal udføres af fagfolk.
Pris: 265.000 kr. - 400.000 kr.
Ventilation: Dette er en post, som folk ofte ikke tænker på, men det er en rigtig vigtig del af byggeriet.
Pris: 100.000kr. - 165.000 kr.
Tagtækker og blikkenslager: En absolut nødvendig del af byggeprocessen.
Pris: 130.000kr. - 265.000 kr.
Tilrigning og drift: Dette gælder alle administrative opgaver og leje af forskelligt stillads.
Pris: 265.000 kr. - 400.000 kr.
Indretning af vådrum (forudsat at der er fire badeværelser): Hvis man skal have nok badeværelser til to familier, skal man nok regne med fire badeværelser.
Pris: 130.000 kr. - 265.000 kr.
Parketgulv og fliser: Her er der mange stilarter at vælge mellem og stor variation i prisen.
Pris: 130.000 kr. - 330.000 kr.
To køkkener: For at to familier skal kunne bo i samme bygning, må man have to køkkener. Her kan man vælge alt fra rimelige IKEA-løsninger til dyrere mærker.
Pris: 165.000 kr. - 530.000 kr.
Garderober og diverse indvendige løsninger: Her vælger mange IKEA, men der kommer uanset en del omkostninger.
Pris: 65.000 kr. - 130.000 kr.
Totalpris: 3.100.000 kr. - 5.840.000 kr.
En tommelfingerregel er, at du skal indsamle tre tilbud, enten fra totalentreprenører eller pr. fagområde. På denne måde kan du finde den entreprenør, der er bedst egnet til projektet. Det kan være fristende at gå meget bredt ud på markedet, men husk at det er tidskrævende for både dig og entreprenøren at håndtere en udbudsproces med prisfastsættelse af projektet, så det kan være en god ide at starte med blot tre velkvalificerede aktører.
Man skal være sikker på, at man sammenligner tilbuddene på lige fod. Når man sammenligner tilbud, skal man altså tænke over følgende:
Er de samme dele inkluderet i alle de tilbud, man har modtaget?
Hvis ikke, skal du komme til bunds af dette, inden du går videre.
Hvad har entreprenørerne medtaget som reservationer i tilbuddet?
Reservationer kan have stor indflydelse på prisen.
Hvad er en fast pris, prisoverslag og uforpligtende priside?
Det er vigtigt at huske her, at et skøn ikke kan variere mere end 15 % i henhold til håndværkerloven.
Er der visse ting i tilbuddene, der har en meget stor prisforskel?
Dette kan skyldes, at der er en anden forståelse af, hvad der kræves i projektet. Det er en god ide at undersøge dette, før du beslutter dig.
Hvad er tillægget for eventuelle uforudsete situationer?
Hvis der er mulighed for meget ekstraarbejde, kan timeprisen påvirke den endelige sum.
Det er vigtigt at holde styr på udgifterne under projektet. Man bør kontrollere kontrakter og fakturaer med jævne mellemrum for at sikre, at entreprenørerne holder sig inden for de rammer, der er oprettet i starten af projektet. Regelmæssig kommunikation mellem byggherre og entreprenøren er derfor vigtig.
Inden du få overleveret det nøglefærdige hus, skal du gå gennem huset med entreprenøren og en takstmand. Derudover bør man gennemgå alle fakturaer og kontrakter for at sikre, at alle kravene er opfyldt.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg