Skal du bygge hus? I denne guide fortæller vi dig præcis hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at bygge et hus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Kan man bygge et hus for under 2 millioner kr.? Hvis man ønsker at bygge et hus til under 2 millioner, vil det kræve et meget stramt budget, og man skal tænke over omkostningerne som en del af planlægningen. Der er mange faktorer der påvirker slutprisen når man bygger en ny bolig. Nogle af disse faktorer kan man ikke påvirke, såsom grundforholdene, adgang til grunden for maskiner og materialer, eller selve terrænet på grunden.
Nogle af de faktorer du kan påvirke, er bl.a. størrelsen på boligen, selv om der er visse skalafordele som betyder, at en større bolig ofte vil have en mere rimelig kvadratmeterpris. Den endelige pris vil dog blive højere, jo større boligen er. Derudover er kompleksiteten af konstruktionen meget relevant, det vil sige, hvor vanskeligt det er for entreprenøren, at bygge den bolig du ønsker dig. Derudover vil de materialevalg du foretager under projektet, også være relevante for slutprisen.
I følge Bygge.dk ligger den laveste pris pr. kvadratmeter på omkring 15.000 kr. i forbindelse med bygning af en ny bolig. Det vil sige, at under normale forhold skal du ikke regne med at bygge en bolig på mere end 130 kvadratmeter, hvis du ønsker en samlet pris på 2 millioner. Denne størrelse ligger i den lave ende, i forhold til hvad der er normalt når man bygger et parcelhus. Gennemsnitsprisen på at bygge et nyt hus ligger normalt på omkring 18.000 kr., hvilket vil gøre det endnu mere vanskeligt at holde sig under 2 millioner. Det kræver at mange faktorer kan tilpasses, samtidig med at du udfører kloge og besparende afgørelser undervejs i processen. Derudover bør man altid have et vist beløb sat til side i budgettet, i tilfælde af uforudsete udgifter.
Det kan godt lade sig gøre at holde sig inden for et budget på 2 millioner, men det kræver en god kontrol af udgifterne, kombineret med en omhyggelig planlægning. Derudover vil det ikke være muligt at bygge en bolig der er meget større end 130 kvadratmeter til denne pris.
Hvis man har et stramt budget, er det måske relevant at spørge sig selv, om man har mulighed for at bruge en arkitekt eller ej. Som et alternativ kan man vælge en bolig i kataloget fra en producent af færdige huse. Selv om du udfører visse ændringer på disse boliger, vil det komme som et tillæg i prisen, og du vil uden tvivl skulle indgå visse kompromisser. Fordelen er at du slipper for udgifterne til en arkitekt. Et kataloghus er selvfølgelig tegnet af en arkitekt, så nogle af udgifterne til arkitekten vil allerede være delvist indregnet i prisen fra producenterne af færdige huse. Det er derfor ikke nødvendigvis sådan, at man sparer store beløb ved at vælge et færdigt hus, i forhold til et arkitekttegnet hus.
Fordelen ved at vælge et arkitekttegnet hus er, at du får en bolig som er specialtilpasset til dine ønsker og behov. På den måde kan man opnå en bolig der udelukkende indeholder hvad du har brug for, uden elementer som kan ses som værende unødvendige. Dette skal du måske acceptere hvis du vælger et færdigt hus. Ved at vælge en arkitekttegnet bolig kan du også få en bolig med flere af de funktioner du ønsker dig, på et mindre areal, på grund af smarte løsninger og en god planlægning. Dette kan igen betyde, at de samlede omkostninger af selve byggeriet af boligen går ned. Det kan derfor ende med at være lige så dyrt at bygge et færdigt hus, som et arkitekttegnet hus. Bemærk også, at hvis du vælger skræddersyede løsninger, enten i konstruktionen eller interiøret når du planlægger sammen med arkitekten, kan det resultere i at omkostningerne til både arkitekten og bygningen øger.
Der er heldigvis flere måder hvor du kan skære på omkostningerne, hvis man har et stramt budget, mens man samtidig ønsker at bygge sit drømmehus. Det er for eksempel en god ide at være på udkig efter rimelige materialer, og se om der er kampagner og tilbud hos de forskellige leverandører. Ofte vil entreprenøren også have adgang til visse rabatter, hvilket kan være en god ide at forhøre sig om på forhånd.
Du kan også selv udføre noget af arbejdet, for på denne måde at spare nogle penge. Du bør dog udelukkende holde dig til opgaver som du ved du kan udføre. Du skal også huske på forhånd at aftale med entreprenøren hvilket arbejde du selv udfører, så der ikke opstår misforståelser eller forsinkelser. Opgaver som alle kan klare, vil for eksempel være bortkørsel af affald, og rydning af byggepladsen. Derudover er der måske mange som selv vil kunne male eller lægge gulv. Husk at resultatet altid skal være af en høj kvalitet, så resultatet af ens eget arbejde ikke sænker værdien af boligen. Det kan resultere i, at gevinsten ved selv at gøre arbejdet, forsvinder i en værdireducering.
For at få en oversigt over hvad de forskellige dele i et byggeprojekt typisk koster, har vi skabt et eksempel.
Disse priser gælder for en bolig på 130 kvadratmeter:
Samlet pris: 1.970.000 kr. - 3.180.000 kr.
Ca. pris pr. kvadratmeter 15.000 kr. - 25.000 kr.
Denne pris inkluderer ikke udgifterne til arkitekten. For en bolig på 130 kvadratmeter kan denne pris ende med at ligge på mellem 100.000 kr. og 330.000 kr. Derudover skal man regne med omkring 65.000 kr. til 100.000 kr. til projektledelse inden for tømrer- og betonarbejde. Endvidere kan der være omkostninger på omkring 35.000 kr. i forbindelse med ansøgning hos kommunen, og den endelige slutvurdering.
Som man kan se, vil det derfor være vanskeligt at holde sig til en pris på under 2 millioner. Dette kræver at omkostningerne ligger lavere end gennemsnitsprisen på flere at udgiftspunkterne.
Efter at du har fået dine tegninger fra arkitekten, og fået dit byggeri godkendt, skal du finde en passende entreprenør til arbejdet. Dette gøres i forbindelse med en tilbudsrunde, hvor du fremlægger dit projekt, og indhenter pristilbud fra entreprenørfirmaer. Det anbefales at man indhenter mindst tre pristilbud. Hvis du indhenter for få tilbud, kan du ende med et firma som ikke har den nødvendige erfaring og viden, eller et firma som ikke har konkurrencedygtige priser. Hvis du indhenter for mange tilbud, kan sammenligningsprocessen ende med at blive uoverskuelig og kompliceret. Hvis du ikke har fået tilbud ind i første omgang som du er tilfreds med, kan du altid indhente flere tilbud senere.
Når du har modtaget dine tre tilbud, skal du i gang med at sammenligne dem. Foruden den samlede pris, er der en del andre faktorer som du skal overveje. Det er vigtigt at man ikke kun sammenligner den endelige pris, men også priserne for de forskellige punkter i tilbuddet. Hvis nogle af punkterne varierer meget i prisen, kan der måske være en misforståelse hos en af entreprenørerne, og det kan være en god ide at undersøge dette, ved at kontakte entreprenøren. Kontroller også at det er de samme punkter der er inkluderet i alle tilbud. For at få en oversigt over dette, kan det være en god ide at opsætte tilbuddene i et regneark. Vær også opmærksom på hvad der er angivet som prisoverslag, fast pris og uforpligtende tilbud. Det sidstnævnte er helt uforpligtende, mens en fast pris, er fast. Et prisoverslag kan ikke variere mere end 15 % ifølge betingelserne i AB Forbruger, §24 stk. 2.
Foruden omkostningerne bør du også sikre dig, at alle entreprenørerne er kvalitetssikrede. Firmaerne bør også have den erfaring der er relevant for netop dit projekt, for eksempel når det kommer til konstruktionsmaterialer.
At bygge en ny bolig er et tidskrævende og omfattende projekt, ofte også for dig som bygherre. For at gøre processen så problemfri som muligt, er det vigtigt med en god planlægning. Det er for eksempel en god ide at lave en tidsplan sammen med entreprenøren, før arbejdet startes. En tidsplan er et dokument hvor entreprenøren angiver datoer for hvornår de forskellige milepæle i projektet skal være klar. På denne måde bliver det nemmere for dig, som ufaglært, at holde opsyn med om arbejdet skrider frem som aftalt, og at der ikke er nogen forsinkelser. Det anbefales også at man har en god dialog med entreprenøren undervejs i projektet. På den måde kan man undgå misforståelser og uenigheder.
Til sidst i ethvert større byggeprojekt, er det også vigtigt at man gennemgår en slutvurdering. Dette bør gøres sammen med en eksterne tredjepart. Under denne slutvurdering kontrolleres det at arbejdet er udført i henhold til alle gældende bestemmelser og byggeregler. Endvidere skal man sikre sig, at man får tilsendt alle dokumenter og papirer som kan være relevant i forbindelse med det udførte arbejde.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg