Skal du bygge et fritliggende parcelhus? I denne guide fortæller vi dig nøjagtigt, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide, og lær alt om at bygge et fritliggende parcelhus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Der er mange faktorer, som bestemmer, hvad det koster at bygge et parcelhus. Ifølge prisstatistikkerne, som er indsamlet af hjemmesiden Bygge.dk, ligger en normal kvadratmeterpris på omkring 18.000 kr., når man ikke inkluderer omkostninger til arkitekt og projektledelse. Prisen kan dog variere en del, fra ned mod 15.000 kr. pr. kvm for de enkleste projekter og op til 30.000 kr. pr. kvm, eller endda højere, for de mest eksklusive projekter. Et hus på omkring 130 kvadratmeter kan derfor godt bygges for under 2 millioner kr., men der er en række forudsætninger, som skal være opfyldt:
Hvis du kan overholde alle disse punkter, er ønsket om et parcelhus til under 2 millioner kroner inden for rækkevidde. Målsætningen er dog, at før du går i gang med byggeriet, skal du have udført en omhyggelig planlægning, og undervejs i projektet er du opmærksom og overholder dit budget.
Udtrykket parcelhus betyder som udgangspunkt en bolig, der er beregnet til en husholdning. Den er adskilt fra andre boliger med samme kapacitet, som fx et rækkehus eller lejligheder, idet parcelhuset er fritliggende og oftest er omgivet af en stor have.
Parcelhuse kan nogle gange bygges som et kataloghus eller færdigbygget hus. Det vil sige, at boligen leveres som færdige, delvist præfabrikerede moduler, som derfor rimeligt hurtigt kan bygges og samtidig er omkostningerne mere forudsigelige. I modsætning til det har du arkitekttegnede hus, hvor arkitekten giver huset et unikt design.
I forbindelse med et byggeprojekt kan man ofte ansætte en totalentreprenør. Det betyder, at et byggefirma er ansvarlig for at anskaffe alle håndværkere, de organiserer byggeprocessen og garanterer for det endelige resultat. Aftalen med en totalentreprenør er normalt levering af et nøglefærdigt hus. Det vil sige et hus, hvor man blot skal sætte nøglen i døren, låse døren op, og flytte ind.
Det er muligt at bygge et parcelhus billigt og samtidig sikre sig et tilfredsstillende slutresultat. En metode er udelukkende at vælge standardløsninger eller færdige løsninger.
Hvis du vælger et færdigt hus, kan du spare en del udgifter til arkitekt og projektledelse. Ulempen er, at du ikke får nogen skræddersyede løsninger. Et kataloghus har også en noget lavere gennemsnitspris på selve byggeriet, sammenlignet med et arkitekttegnet hus af samme størrelse. Men selv et arkitekttegnet hus kan bygges ved hjælp af præfabrikerede moduler, og i visse tilfælde vil det udligne prisforskellen.
Indvendigt i huset kan man spare penge ved at vælge standardløsninger. Køkkeninteriør eller trapper, som skal special- eller pladsbygges, vil trække prisen op. Garderober, som kommer i pakker og ganske enkelt blot skal skrues i væggen, vil gøre huset billigere. Hvis man anvender standardløsninger, bør man tænke på det, når man udfærdiger rummene i huset. Husk også, at badeværelse og køkken er de dyreste rum. Hvis du kan nøjes med et af hver, kan du spare penge.
Et tredje sted, hvor du kan spare penge, er i forbindelse med omkostninger til materialer. Det er vanskeligt at spare noget på den bærende konstruktion, samt når tag og vægge skal isoleres. Her stilles der nemlig høje krav til kvaliteten, og entreprenøren vil oftest vælge kvalitet ud fra de faglige kriterier snarere end pris. Men her har du dog også nogle få faktorer, hvor du har mulighed for at påvirke prisen. Det er eksempelvis billigere at bygge i træ end for meget beton. Når det kommer til interiøret, kan du vælge frit. Du kan vælge en enkel standard til gulve, vægge og loft og holde øje med tilbud, som gør indkøbene billigere. Du kan også arbejde sammen med håndværkerne i denne forbindelse. De har ofte adgang til rabatter, som du som privatperson ikke kommer i nærheden af.
Før man starter en byggeproces, bør man have en oversigt over de forventede omkostninger. Det er ofte nemmere sagt end gjort, for hvad koster de forskellige punkter?
Herunder kan du se de normale omkostninger for et nyt hus på 130 kvm:
Samlede omkostninger: 2.080.000 kr. - 3.110.000 kr.
Hvis man skal under de 2 millioner kr., kræver det altså en del besparelser. Derudover kommer der udgifter til arkitekt, projektledelse og ansøgning hos kommunen, som ligger et sted mellem 130.000 kr. og 330.000 kr. Her kan man også spare penge ved at vælge et hus, som er færdigbygget, eller delvist færdigbygget fra husproducenten.
Det mest gængse råd, før man ansætter en entreprenør, er, at man indhenter tre tilbud. Tre tilbud er nok til at opnå et seriøst tilbud. Hvis du allerede kender firmaerne, kan du nøjes med to. To eller tre tilbud vil være nok til, at du i første omgang kan se, om der er forskelle i priser og vilkår, og samtidig er der ikke for mange oplysninger at holde styr på.
Hvis du ikke er tilfreds efter at have gennemgået de første tilbud, kan du altid indhente flere tilbud. Vær dog opmærksom på, at det er tidskrævende for byggefirmaerne at komme ud og give et pristilbud. De vil oftest skulle bruge tid på en inspektion og derefter omhyggeligt beregne de vilkår, de kan tilbyde. Et par ekstra tilbud i en anden runde holder længe. Brug hellere god tid på at gennemgå de tilbud, som du allerede har fået.
Når du sammenligner tilbud fra forskellige entreprenører, er det vigtigt at du ikke kun kigger på slutprisen.
Gennemgå omhyggeligt alle punkter i det, som du har fået tilsendt:
Indeholder alle tilbuddene de samme punkter? Der kan være forskel på, hvad de forskellige entreprenører inkluderer i et tilbud, og hvad de har som ekstrabetaling. Er udgifterne til grundarbejdet fx inkluderet i den samlede pris? Hvad med byggestrømmen og en uafhængig kontrol af byggeprocessen? Hvis der er store punkter, som ikke er inkluderet i et eller flere tilbud, er det vigtigt at tjekke op på dette.
Varierer punkterne på prisen? Kontrollér, hvad de samme punkter koster i de forskellige tilbud. Hvis der er en stor prisforskel, kan det skyldes, at entreprenørerne har opfattet punkterne forskelligt, eller de har forskellige måder at udføre arbejdet på. Hvor forskellen ligger, bør du undersøge grundigt, før du bestemmer dig for det endelige tilbud.
Hvilke punkter har en fast pris, hvad er prisoverslag, og hvad er uforpligtende? Som bygherre ønsker du, at størstedelen af tilbuddet er en fast pris. Så ved du på forhånd, hvor meget du skal betale. Et prisoverslag kan i en vis grad også accepteres. Et prisoverslag kan ofte svinge 15 procent, op eller ned i forhold til udgangspunktet. Du bør dog undgå tilbud, der indeholder for mange punkter med uforpligtende tilbud. Et uforpligtende tilbud betyder, at entreprenøren kun har foretaget et skøn og ikke vil forpligte sig til en bestemt pris.
Hvilke forbehold er inkluderet i tilbuddet? Nogle gange vil entreprenøren ikke være sikker på, hvad der sker fremover, og hvilke hændelser der kan påvirke deres mulighed for at gennemføre arbejdet. Derfor vil de sikre deres tilbud ved at inkludere visse forbehold i tilbuddet. Forbehold kan inkludere alt fra adgang til byggematerialer, til hvordan vejret påvirker byggeperioden. Som bygherre ønsker du færrest mulige forbehold. Undersøg tilbuddet, og kontakt entreprenøren, hvis der er for mange eller for store forbehold.
Vejen til et vellykket færdigbygget parcelhus er ikke kun afhængigt af et godt forarbejde. Undervejs i byggeprocessen og efter byggeriet er gennemført, er det vigtigt at være aktiv.
Her er nogle gode råd:
Lav lister: Hvilke byggematerialer skal der bruges og hvornår? Hvis du selv har påtaget dig at skaffe materialer til huset, skal du sørge for, at de er tilgængelige i god tid, før håndværkerne skal bruge dem. Lav kontrollister og brug dem.
Besøg byggepladsen ofte: Når byggeriet er startet, bør du som bygherre ofte tage ud og se, hvordan arbejdet skrider frem. Få et godt forhold med dem der arbejder på byggeriet, og stil spørgsmål hvis der er noget du er i tvivl om. Du bør aftale faste møder med entreprenøren. Dermed kan misforståelser opdages, og fejl kan udbedres så tidligt og billigt som muligt.
Snak med dine kommende naboer: Hvis du bygger i tætbebygget område, vil det være en god idé at informere naboerne. Fortæl dem, hvor længe du regner med, at byggeriet vil vare, giv informationer om specielt støjende eller støvende arbejde, og sig til, hvis der opstår ændringer.
Når byggeprocessen er afsluttet:
Udfør en slutvurdering: Når entreprenøren informerer dig om, at huset er færdigt, skal du gennemgå alle dele af det, gerne sammen med en uafhængig fagperson. Kontrollér, at alt er udført i henhold til kontrakten og kræv, at eventuelle udbedringer foretages. Det er normalt at holde den sidste del af kontraktbeløbet tilbage, indtil slutvurderingen er udført.
Få dokumentation på arbejdet: Bed entreprenøren om at sende dig dokumentation på alt udført arbejde. Det vil generelt inkludere kontrakten og alle fakturaer. Sørg også for at få dokumentation i forbindelse med arbejde i vådrum (KS, KVS, drift- og vedligehold) og elektrisk arbejde.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg