Skal du bygge førstesal? I denne guide fortæller vi dig nøjagtigt, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide, og lær alt om at bygge førstesal.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Et af de vigtigste spørgsmål, som boligejere sidder med, når de overvejer at bygge en førstesal, er hvor meget sådan et projekt vil koste. Der er meget at tænke over, og det kan derfor være vanskeligt at opsætte et budget. Budgettet afhænger af prisen på arbejdskraft, materialer, arbejde i forbindelse med den bærende konstruktion i den nuværende bolig osv. Fordi alle førstesale er bygget forskelligt, vil det være vanskeligt at give en konkret pris, men det er muligt at kigge på gennemsnitspriserne på andre projektet, som involverer bygning af en førstesal.
En af de afgørende elementer, som bestemmer prisen på projektet, er størrelsen af den førstesal, du ønsker. Eftersom størrelsen varierer fra projekt til projekt, er det mest hensigtsmæssige at kigge på en gennemsnitlig kvadratmeterpris. Ifølge hjemmesiden Bygge.dk ligger gennemsnitsprisen på omkring 21.000 kr. pr. kvadratmeter, når man skal bygge en ny førstesal. Prisen inkluderer al arbejdskraft og de nødvendige materialer. Vær dog opmærksom på, at det kun er en gennemsnitspris. I den lavere del af prisskalaen kan man finde projekter helt ned til 13.000 kr. pr. kvadratmeter, mens man i den modsatte ende finder projekter, som koster i nærheden af 30.000 kr. pr. kvadratmeter.
For at kunne bygge en ny førstesal til under 660.000 kr., skal du med andre ord gøre, alt hvad du kan for at holde priserne nede. For det første forudsætter det, at den nye førstesal ikke er større end 40 kvadratmeter. Der kan heller ikke være badeværelse eller køkken på den nye førstesal, eftersom disse rum oftest er de dyreste i huset og vil være med til at trække prisen op. Når man skal bygge en førstesalg, vil det ofte være nødvendigt at forstærke den bærende konstruktion, så den kan bære den ekstra etage sikkert. Forstærkning af bærende konstruktioner kan være dyrt og bør holdes på et minimum, hvis man ønsker at bygge en førstesal til under 660.000 kr.
Derudover bør projektet heller ikke inkludere for store ændringer udvendigt på den nuværende bolig, i form af ny facade, vinduer osv. Endeligt skal du vælge materialer, som er billige. Hvis dit projekt opfylder alle disse forudsætninger, er det faktisk muligt at bygge en førstesal for under 660.000 kr.
Når der tales om en udvidelse af boligen, kan man hurtigt blande udtrykkene sammen. Man taler ofte om en påbygning og en tilbygning, og de blandes ofte sammen, men har dog forskellige betydninger, og der er forskellige regler for de forskellige former for udvidelse af boligen. En tilbygning er en udvidelse af boligens grundflade, mens en påbygning er en udvidelse af boligens højde. Når vi taler om at bygge en 1. sal, taler vi derfor om en påbygning. Ved en påbygning skal man ofte søge om en tilladelse fra kommunen, før man påbegynder arbejdet.
Hvis man ønsker at bygge en ny førstesal til under 660.000 kr., skal man skære på omkostningerne, hvor det er muligt og dermed finde ud af, hvor man kan spare penge. Når du opstiller dit budget, vil du se, at nogle af omkostningerne lyder på samme beløb uanset hvad, og at du ikke kan påvirke prisen på dem. Dette gælder fx, hvis det er nødvendigt at styrke den bærende konstruktion for at sikre, at huset kan bære den nye førstesal. Det kan man ikke gøre meget ved. Der er dog andre prisforhold som er mindre faste, og som derfor kan påvirkes af dine valg.
En stor del af udgifterne går til indkøb af materialer, og standarden på de materialer, du vælger, vil have en stor indvirkning på den samlede pris af projektet. Det betyder ikke, at du skal vælge de allerbilligste materialer og produkter, hvis ikke de har en tilstrækkelig kvalitet. På lang sigt vil det ikke kunne betale sig. Men man kan finde billige materialer og produkter i en god kvalitet, hvis man holder øje med tilbud eller kampagner via internettet, i kataloger eller ved at besøge de forskellige leverandører.
Det er også muligt at opnå gode rabatter, hvis du køber store mængder af materialerne på én gang. Alternativt kan du bede entreprenøren om at købe materialerne, da håndværkere ofte har adgang til gode rabatter. En anden fordel ved at lade entreprenøren tage sig af indkøb af materialer er, at de har den nødvendige kompetence og erfaring med de forskellige materialer. De ved, hvad der har en god kvalitet, hvad der fungerer sammen, og hvad der er nemt at arbejde med.
Dit valg af entreprenør vil også have en effekt på den samlede pris af projektet. Ved at indhente flere tilbud sørger du for, at du får en konkurrencedygtig pris, som igen holder det samlede budget nede. Visse byggeprojekter er bedst at gennemføre om vinteren, fordi der ofte er flere ledige entreprenører uden for højsæsonen, hvilket igen kan resultere i en god pris for projektet. Vær dog opmærksom på, at typer håndværkerarbejde ikke kan gennemføres om vinteren, såsom udvendig maling og arbejde med zink på taget.
For at få et bedre overblik over alle udgifterne forbundet med at bygge en ny førstesal på kan det være en god idé at se et eksempel på et pristilbud, hvor de forskellige dele er opdelt, så du nemmere kan se, hvad størstedelen af pengene går til, og hvor du har mulighed for at spare penge.
Samlet pris: 835.000 kr.
Ovenstående eksempel gælder for en ny førstesal på 40 kvadratmeter. Dette specifikke projekt, som inkluderer forstærkning af den bærende konstruktion og tilføjelse af et badeværelse, har en pris, som tydeligt overstiger 660.000 kr.
Før du lægger dit byggeprojekt ud, skal du skrive en grundig projektbeskrivelse, der detaljeret angiver det arbejde, som skal udføres. Her er det en god idé at bruge en fagperson, som fx en arkitekt. Du får dog uanset hvad brug for en arkitekt eller anden fagperson, som kan være ansvarlig for ansøgningen hos kommunen. Hvis du skriver en detaljeret projektbeskrivelse, vil det være nemmere for entreprenøren at give et korrekt tilbud. Entreprenører, som er interesserede i projektet, vil komme ud for at vurdere det - og derefter give en pris.
Som en hovedregel bør du indhente mindst 3 forskellige tilbud, når du lægger dit byggeprojekt ud. Det vil sikre en tilstrækkelig konkurrence om dit projekt og hjælpe med at holde priserne nede. Så længe du ikke overdriver og bruger for meget af entreprenørernes tid og ressourcer, kan du sagtens indhente flere tilbud. I nogle tilfælde kan det være tilstrækkeligt med to tilbud.
Det er igen vigtigt at huske, at prisen ikke er alt. For det første skal entreprenøren, som skal bygge din førstesal have den nødvendige kompetence og erfaring. Det er ikke altid let at finde de seriøse entreprenører, men dit valg kan forenkles, hvis du beder entreprenøren om referencer fra tidligere lignende opgaver, så du kan kontakte disse kunder og høre deres erfaringer. Derudover kan det være en god idé at kontrollere, om de har alle de nødvendige godkendelser. Vær opmærksom på, at selv om de ikke har ekstra godkendelser, betyder det ikke nødvendigvis, at de ikke er seriøse. Det er ikke alle godkendelser, der er nødvendige via lovgivning, men jo flere, jo bedre.
Når man har modtaget tilbuddene, skal man foretage en grundig sammenligning af dem. Mange tror, at man blot skal kigge på den samlede pris og derefter foretage et valg baseret på det, men så simpelt er det ikke. For at kunne tage det bedste valg skal du sørge for, at tilbuddene sammenlignes på samme grundlag. Ofte indeholder tilbuddene forskellige ting, og priserne kan være defineret forskelligt. Derfor skal du kontrollere alle punkter i tilbuddene og sammenligne dem med hinanden.
Nedenfor kan du finde nogle spørgsmål, som du bør stille dig selv:
Undervejs i projektet er det vigtigt, at du kommunikerer klart og jævnligt med entreprenøren. Følg en tidsplan, så du hele tiden er opdateret med fremskridt, og at eventuelle forsinkelser ikke kommer som en overraskelse. Husk også at informere dine naboer, før du begynder byggeriet, og fortæl dem, hvor længe du påregner, at byggeriet vil vare.
Når projektet er udført, skal du foretage en slutvurdering sammen med en uafhængig fagperson. Det kan for eksempel være en bygningsinspektør. Under slutvurderingen gennemgår I det arbejde, der er udført, så eventuelle fejl og mangler kan opdages og udbedres. Derefter skal du have tilsendt al dokumentation, KS, KVS, drift- og vedligehold-dokumentation, og en erklæring fra elektrikeren. Det er vigtigt at gemme denne dokumentation, da du skal bruge det i forbindelse med et eventuelt salg og fremtidig forsikringspolice.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg