Skal du bygge arkitekttegnet hus? I denne guide fortæller vi dig præcis hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at bygge et arkitekttegnet hus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Ingen byggeprocesser er ens, og derfor er det vanskeligt at sige, nøjagtig hvad det vil koste at bygge et arkitekttegnet hus. I følge markedspladsen Bygge.dk, som har samlet prisstatistik fra en lang række forskellige byggeprojekter, ligger gennemsnitsprisen på omkring 18.000 kroner per kvadratmeter for materialer og arbejde på selve byggeriet.
For enkle huse med en moderat standard kan kvadratmeterprisen komme med på 15.000 kroner. For de mere prisomfattende parcelhuse kan prisen komme op på 25.000 kroner og måske mere for de mest eksklusive varianter.
I tillæg til denne kvadratmeterpris må du regne med udgifter til arkitekttjenester og projektering. Udgifter til arkitekt udgør gerne mellem fem og to procent af de totale byggeomkostninger.
Ud fra disse tal kan det være muligt at bygge et arkitekttegnet hus for under 2 millioner kroner, forudsat at huset ikke er for stort. I underkanten af 150 kvadratmeter kan være et godt udgangspunkt.
I tillæg må en række andre betingelser være opfyldt:
Kan du opfylde disse vilkår og samtidig følge nøje med på alle omkostninger undervejs, kan det være muligt at bygge et arkitekttegnet hus for under 2 millioner kroner.
Et arkitekttegnet hus betyder som regel et hus, hvor du som bygherre har fået personlig hjælp af en arkitekt til at udforme alt efter dine behov. Dette er den traditionelle betydning af begrebet. Når producenterne af færdighuse omtaler boligerne, de selv tilbyder, som arkitekttegnede, er dette også rigtigt, man da er arkitekten brug til at udforme en standardmodel, som tilbydes til mange personer, med eller uden tilpasninger.
Vær opmærksom på, at arkitekt ikke er en beskyttet titel. Alle kan i princippet kalde sig for arkitekt. Anderledes er det med titlen civilarkitekt, som betyder, at arkitekten er uddannet på en arkitektuddannelse i Danmark eller har tilsvarende eksamen fra udlandet. Hvis der står ’arkitekt MAA’ et dette et kvalitetsstempel, da den kræver en kandidatuddannelse fra en dansk eller EU-anerkendt international arkitektskole. Vær grundig med at tjekke baggrund og kvalifikationer for den arkitekt, du vælger.
Det er dyrt at bygge hus og en generel opmærksomhed på omkostninger er absolut at anbefale, også når man får hjælp fra en arkitekt til udformningen. Det er imidlertid vigtigt at huske, at penge man bruger i byggefasen, på sigt kan give store besparelser for eksempel i form af lavere udgifter til vedligehold. Det er for eksempel billigere at bygge i træ, men dette kræver mere opfølgning med maling og bejdse end for eksempel beton, som er nærmest vedligeholdelsesfrit.
Et godt sparetips er at gøre klar til standardløsninger. Forsøg at give rummene den mest mulige almindelige form og størrelse, så du for eksempel kan bygge et køkken fra IKA eller en anden leverandør af færdige indretningsmuligheder. Så snart noget skal indbygges, stiger prisen.
Inde i huset er det muligt at spare penge ved at gå ned i standard på gulv, vægge og loft. Stå gerne for indkøb selv og vær på udkig efter gode tilbud. Husk dog at have byggematerialerne hjemme i tide til, at håndværkerne skal bruge dem. De tager sig betalt, uanset om materialerne er der eller ej, og du får regningen.
Det er også smart at forebygge byggetekniske fejl og tilhørende udgifter ved at sørge for god projektering af huset og et godt samarbejde mellem arkitekten, som har tegnet det, og entreprenøren, som skal bygge det. Vælg helst aktører, som har samarbejdet før, og sørg for, at kommunikationen mellem dem er god.
Der er stor forskel på, hvad forskellige poster kræver af penge, når man bygger et arkitekttegnet hus.
Nedenfor kan du se udgifterne, der kan være forbundne med de forskellige faser under opføringen af et hus på 150 kvadratmeter:
Udgravning og jordarbejde: 200.000 kr. - 365.000 kr.
Grundmur og anden beton: 165.000 kr. - 300.000 kr.
Tømrerarbejde: 665.000 kr. - 1.300.000 kr.
Blikkenslager: 40.000 kr. - 70.000 kr.
Rørlægger (vandbåren varme): 165.000 kr. - 300.000 kr.
Elektriker: 85.000 kr. - 140.000 kr.
Ventilation: 35.000 kr. - 50.000 kr.
Fliselægning/membran: 100.000 kr. - 165.000 kr.
Malearbejde: 65.000 kr. - 105.000 kr.
Tilrigning, drift og projektledelse: 200.000 kr. - 325.000 kr.
Bygherrens egne indkøb: (Køkken, badeværelsesinventar, armaturer, parketgulv, fliser): 330.000 kr. - 595.000 kr.
Total: 2.040.000 kr. - 3.730.000 kr.
Per kvadratmeter: 14.000 kr. - 25.000 kr.
I eksemplet ovenfor ser man, at prisen lige overstiger 2 millioner kroner for det billigste hus. At komme under 2 millioner vil kræve en streng kontrol med omkostninger. Det er også vigtigt at bemærke, at opstillingen ovenfor ikke har medregnet udgifter til arkitekt. Dette kan være en betydelig sum, mellem fem og ti procent af de totale omkostninger. Et godt bidrag fra arkitekten er imidlertid vigtigt for hele den øvrige byggeproces.
Rådet er at orientere sig i markedet ved at indhente tilbud på projektet fra tre forskellige entreprenører. På forhånd bør man sørge for, at alle aktører, man kontakter, er seriøse. Det vil sige, at de har en solid økonomi og gode referencer. Tilbud fra tre firmaer er nok til at få en oversigt over, hvad markedet har at tilbyde af priser og vilkår. Samtidig bliver der ikke så mange detaljer at holde styr på, at man ikke kan foretage en god sammenligning.
Når man har fået tre forskellige tilbud på bordet foran sig, at det vigtigt nøje at gennemgå dem og sammenligne.
Led især efter svar på disse spørgsmål:
Er de samme poster inkluderet?
I nogle tilbud kan alt være inkluderet i slutprisen. I andre kan visse ting være defineret som tillæg, det vil sige, at man må betale ekstra for dem. Tjek, hvordan dette er i tilbuddene, du har fået. Hvis store poster ikke er inkluderet, bør du høre ad, hvad entreprenøren har tænkt med dette.
Varierer ens poster meget i pris?
Hvis en ellers ens post er meget billigere eller dyrere i et af tilbuddene, bør du foretage nærmere undersøgelser. Store prisforskelle kan betyde, at entreprenørerne planlægger at udføre arbejdet på forskellige måder eller at de har en forskellige opfattelse af projektet.
Hvor meget er fast pris og hvor meget er beregninger?
I et tilbud kan omkostninger være angivet som uforpligtende beregninger. For dig som bygherre skaber dette usikkerhed, fordi entreprenøren ikke binder sig til den beregnede pris. Da er fast pris langt bedre. Så ved du på forhånd, hvad prisen bliver. En mellemting er såkaldte estimater, som efter loven ikke må svinge mere end femten procent fra det, som er fastsat på forhånd.
Hvilke forbehold har udbyderne taget?
En entreprenør kan prøve at sikre sig mod uforudsigelige forhold i byggeperioden. Det kan for eksempel være forbehold om leveringstid på byggematerialer eller mod dårligt vejr. Som bygherre ønsker du færrest mulige forbehold, fordi det kan gøre det vanskeligere at forudsige byggetid og totalpris.
Din opgaver som bygherre slutter ikke, når huset er færdigtegnet og projekteret. Også i den fase, hvor boligen rejses, er det vigtigt at være aktiv.
Her er nogen ting, man bør huske:
Besøg byggepladsen ofte: Selv om du har afsat ledelsen af arbejdet til en entreprenør, bør du med jævne mellemrum tjekke, hvordan arbejdet skrider frem. Fordelen ved at tage på besøg ofte er blandt andet, at du i samarbejde med entreprenøren hurtigt kan opfange ting og få rettet eventuelle fejl.
Informer naboerne: Du bør ikke nøjes med at sende en nabovarsel på forhånd. Også undervejs bør du sørge for at give naboer opdateringer og varsler, for eksempel om støjende arbejde eller forsinkelser. Sådan forebygger du klager og misbehag, og du danne grundlag for et godt naboskab den dag, huset står færdigt.
Opsæt mødepunkter: Faste tider for møder, hvor du og entreprenøren kan mødes og opdatere hinanden, skaber ro og forudsigelighed for begge parter, og giver jer et rum, hvor I kan drøfte spørgsmål, som dukker op undervejs i byggeriet.
Lav tjeklister: Hvis du har påtaget dig at skaffe materialer og byggematerialer undervejs i processen, bør du sørge for, at disse er på plads i tide, så byggeprocessen ikke bliver forsinket. Lav lister over varerne med frister for, hvornår du skal have skaffet dem.
Efter at byggeprocessen er afsluttet, er der også ting, du bør holde øje med:
Tag på et undersøgende sidste besøg: Sammen med entreprenøren bør du inspicere alle dele af det færdige hus. Hav gerne en eksterne og uafhængig faglig rådgiver, som kan hjælpe dig med at tjekke, at alt er færdigt og udført efter aftalen. Få entreprenøren til hurtigst muligt at udbedre eventuelle fejl og mangler.
Få slutdokumentation: Få entreprenøren til at sende dig dokumentation på alt arbejde, som er udført samt på de materialer, vedkommende har brugt. Dokumentation kan være i form af kontrakt, fakturaer og kvitteringer. Få også bevis på, at vådrum og elektrisk anlæg er udført efter forskrifterne og behold det hele i tilfælde af, at du får brug for det efterfølgende.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg